Kina špijunira EU iz ambasade Malte?

Belgijske obaveštajne službe su potvrdile da istražuju sumnje da Kina špijunira iz ambadase Malte koja se nalazi preko puta sedišta Evropske komisije u Briselu.

Portparol belgijske službe za državnu bezbednost (VSSE), otkrio je da je pokrenuta istraga nakon što je francuski list “Mond” objavio da se sumnja u špijunažu kineske države.

“Gardijan” je prenio da su belgijski obaveštajci pokrenuli istragu nakon dojave britanskih agenata da Kinezi koriste maltešku ambasadu kao “špijunski toranj” za prisluškivanje institucija EU.

Sumnje se odnose na projekat renoviranja zgrade od 13 spratova uoči otvaranja Stalnog predstavništva Malte u EU. Belgijskim vlastima su 2010. prvi put prenesene sumnje o kineskom špijuniranju, objavio je “Mond”.

Britanski obaveštajci su navodno saopštili da su kineske tajne službe umešane u renoviranje malteške ambasade. Nameštaj i određena oprema za zgradu dopremljeni su iz Kine u belgijsku prestonicu u okviru sporazuma o saradnji od 300 hiljada dolara.

Belgijske vlasti su navodno “godinama” zabrinute da se ta oprema koristi za špijunažu. Ta tvrdnja je usledila nakon što su nemački tužioci pokrenuli istragu o diplomati EU osumnjičenom za špijuniranje u ime Kine.

Portparol VSSE je saopštio da ispituju aktivnosti u malteškoj ambasadi, ali da nisu otkrili dokaze o kineskoj špijunaži.

Malteška vlada je takođe demantovala da postoje bilo kakvi dokazi da Kina koristi njenu ambasadu u EU, rekavši da je nameštaj donirala vlada Kine i da je zgrada opremljena u skladu sa najvišim bezbednosnim standardima.

Do sada nisu pronađeni dokazi o tome da se iz zgrade Dar Malta vrše špijunske aktivnosti

“Vlada potvrđuje da je zgrada u kojoj je smešteno stalno predstavništvo predmet internih i spoljnih provera i da je utvrđeno da je čista. Štaviše, više od 80 odsto nameštaja je u proteklih dve godine zamenjeno nameštajem koji je dopremljen s Malte.”

Iz predostrožnosti, televizori koje doniraju Kinezi, a koji se mogu priključiti na izvor napajanja, nisu instalirani i sav drveni nameštaj se skenira po dolasku, izjavio je izvor iz malteške vlade za “Tajms ov Malta”.

Taj list piše da su se 2004. postavljala pitanja zašto je vlada Malte kupila zgradu za oko 21 milion evra na prestižnoj lokaciji.

Malta je 2014. postala prva evropska država koja je potpisala memorandum o razumevanju sa kineskom vladu o učešću tog mediteranskog ostrva u kineskoj inicijativi Pojas i put.

Kineska državna kompanija Šangaj elektrik kupila je 2014. za 320 miliona evra 33 odsto udela u malteškoj elektroenergetskoj kompaniji Enemalta.

“Gardijan” piše da Kina gradi petospratnu ambasadu na Malti na lokaciji od 19.000 kvadratnih metara i da postoji zabrinutost u vezi sa zloupotrebom takozvanih zlatnih viza koje se prodaju bogatim Kinezima a koje omogućavaju kretanje širom EU.

Portparol kineske ambasade u Belgiji je odbacio tvrdnje o špijunaži kao lažne.

Izvor: vijesti.me