Kina u Savetu UN pozvala SAD da prekinu da krše ljudska prava

Kina je na sastanku Saveta UN za ljudska prava pozvala SAD da “odmah prekinu sa kršenjem ljudskih prava i da preduzmu efikasne mere kako bi sprečile dalje pogoršanje stanja ljudskih prava u zemlji”.

U govoru na 46. zasedanju Saveta UN, na kom je razmatrano stanje ljudskih prava u zemljama članicama,  predstavnik Kine  istakao je da se situacija sa ljudskim pravima u SAD i dalje pogoršava, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

On je izrazio žaljenje što američka strana nije usvojila većinu preporuka koje je Kina dala američkoj Nacionalnoj reviziji za ljudska prava.

“Sjedinjene Države nisu preduzele efikasne mere za sprečavanje i kontrolu epidemije korona virusa, što je rezultiralo gubitkom stotina hiljada života, medjutim, američki političari su izbegavali svoju odgovornost i krivili druge. SAD sprovode tzv. ‘nacionalizam vakcina’, gomilajući veliku količinu vakcine protiv korona virusa daleko iznad potreba svog stanovništva, a odbijaju da obezbede vakcine drugim zemljama, uključujući svoje saveznike”, kazao je kineski zvaničnik.Kineski predstavnik istakao je, dodaje CMG, da su rasna diskriminacija i policijsko nasilje u SAD i dalje vrlo ozbiljni.

“Počinioci odgovorni za takvo nasilje su na slobodi, a muslimani, izbeglice i imigranti se suočavaju sa pretnjama, diskriminacijom i ksenofobičnim izjavama i delima”, rekao je.

Dodajući da su “američki vojnici neselektivno ubijali i mučili nevine ljude u prekomorskim vojnim operacijama”, a “SAD nametnule jednostrane mere prinude koje su ozbiljno kršile medjunarodno pravo u pojedinim zemljama u razvoju, što je dovelo do ozbiljnog kršenja ljudskih prava i humanitarne krize”  kineski zvaničnik je pozvao tu zemlju “da preduzme konkretne mere da spreči dalje pogoršanje stanja ljudskih prava”.

Izvor: beta.rs