Kina upozorava Britaniju da se ne meša u poslove Hongkonga

Kina je danas upozorila da će preduzeti protivmere kao odgovor na plan Velike Britanije da uspostavi Britansku nacionalnu inostranu uredbu i pozvala Britaniju da prestane da se meša u poslove Specijalnog kineskog administrativnog regiona Hongkonga, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).”Ako bi Britanija, uz ignorisanje snažnog protivljenja kineske strane, omogućila državljanima Kine sa prebivalištem u Hongkongu, da dobiju državljanstvo Velike Britanije, to bi bilo kršenje medjunarodnog prava i osnovne norme medjunarodnih odnosa. Istovremeno, Britanija bi time prekršila i sopstveno obećanje”, kazao je ambasador Kine u Velikoj Britaniji Liu Sijaoming.

Hongkonški poslovi su unutrašnji poslovi Kine, istakao je ambasador i, kako je dodao, ne uključuju nikakvo spoljno uplitanje na bilo koji način.

Kina će čvrsto zaštititi nacionalni suverenitet, bezbednosti i razvojni interes”, rekao je Liu, prenosi CMG.

Britanski zvaničnici ranije su saopštili da će “ukoliko Kina nametne zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong”, Britanija dozvoliti vlasnicima Britanskh inostranih pasoša (BNO) da ostanu u zemlji 12 meseci, uz mogućnost obnavljanja i pravo na rad čime se otvara i mogućnost dobijanja britanskog državljanstva.

O tome je u junu pisao i britanski premijer Boris Džonson, u kolumni za hongkonške novine Saut Čajna moning post, navodeći da oko 350.000 gradjana Hongkonga imaju britanske inostrane pasoše (BNO), što je nasledje iz kolonijalne ere, a 2,5 miliona ispunjava uslove da ga dobije.

Izvor: beta.rs