Kina uputila demarš Americi

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijen uputio je demarš Sjedinjenim Državama i poručio da se Kina dosledno protivi zvaničnoj komunikaciji između SAD i Tajvana.

„Oni koji se igraju vatrom, opeći će se”, rekao je Džao na konferenciji za novinare povodom posete Tajvanu američkog ministra zdravlja Aleksa Aznara, prenosi Sinhua.

Aznar je na Tajvanu rekao da je Kina „izabrala da ne upozori” svet na kovid 19 i da je izdala duh saradnje neophodan za globalno javno zdravlje.

Džao je odgovorio da bi američki zdravstveni zvaničnici trebalo da se fokusiraju na spasavanje života Amerikanaca, a ne na politički šou, prenosi Tanjug.

„Apelujemo na američku stranu da se pridržava principa o ‘jednoj Kini’ i tri zajednička saopštenja Kine i Amerike, odnosno da prekine bilo kakve zvanične razmene sa područjem Tajvana, čime će izbeći ozbiljne povrede kinesko-američkih odnosa saradnje u važnim oblastima i neće ugrožavati mir i stabilnost u oblasti Tajvanskog moreuza”, kazao je Džao Liđijen, prenosi CRI.

Izvor: politika.rs