Kina zabranila ulazak Francuzima i Britancima

Kina je zabranila ulazak u zemlju za sve strane državljanine koji dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Indije i sa Filipina, uvodeći jedan od najrestriktivnih režima za ulazak u zemlju na svetu.

Zabrana ulaska odnosi se na sve strane državljanine koji dolaze iz tih zemalja, uključujući i one sa važećim vizama i boravišnim dozvolama, preneo je Rojters.

Istovremeno je najavljeno pooštravanje mera koje se odnose na testiranje osoba koje ulaze u Kinu iz nekoliko zemalja. Tako će putnicima iz Australije, Singapura i Japana biti potrebna dva negativna testa za ulazak u zemlju od 8. novembra.

Novim restrikcijama obustavljeno je postepeno ublažavanje mera koje se odnose na ulazak u zemlju, sa kojima je Kina počela 28. oktobra. Tada je svim stranim državljanima sa boravišnom dozvolom bilo omogućeno da uđu u Kinu, nakon što je u martu ta zemlja zabranila ulazak u državu svim strancima.

„Čajna sautern erlajnz” je saopštio da će suspendovati letove za putnike iz 21 zemlje, uglavnom iz Afrike i Azije, uključujući Indiju i Filipine.

Ovakav potez Kine izazvao je nezadovoljstvo britanskih vlasti, koje su saopštile da su zabrinute zbog naglog uvođenja ovakvih mera koje u potpunosti zabranjuju ulazak državljana te zemlje, prenosi Tanjug.

U Engleskoj je danas stupio na snagu jednomesečni karantin. Velika Britanija ima najveću stopu smrtnosti od posledica kovid-19 u Evropi, a dnevno beleži preko 20.000 novih slučajeva.

Belgija ima najveću stopu novozaraženih u Evropi, dok se Francuska i Indija nalaze među prvih pet zemalja na svetu sa najvećim brojem potvrđenih slučajeva.

Izvor: politika.rs