Kina zabranila ulazak grupi državljana SAD i Kanade

Kina je uvela sankcije za dvoje američkih i jednog kanadskog državljanina, kao odgovor na sankcije zapadnih zemalja zbog optužbi da Peking krši ljudska prava Ujgura. Prema navodima nevladinih organizacija, najmanje milion Ujgura i drugih pripadnika muslimanske manjine drži se u kampovima u kineskoj provinciji Šinđijang, i primorani su na rad, zbog čega su SAD, EU, Velika Britanija i Kanada suvele sankcije nekolicini zvaničnika iz te provincije. Peking je ubrzo odgovorio sankcijama za zvaničnike EU i Britanije.

Dvoje članova američke Komisije za međunarodne religijske slobode Gejl Menčin i Toni Perkins, kao i kanadski poslanik Majkl Čong, ne mogu da uđu u Kinu, Hong Kong i Makao. Čong je kineske sankcije nazvao “ordenom”.

“Naša je dužnost da prozovemo Kinu zbog ugnjetavanja Hong Konga i genocida nad Ujgurima”, napisao je na Tviteru.

Prema navodima nevladinih organizacija, najmanje milion Ujgura i drugih pripadnika muslimanske manjine drži se u kampovima u provinciji Šinđijang, i primorani su na rad.

SAD, EU, Velika Britanija i Kanada su uvele sankcije nekolicini zvaničnika iz provincije Šinđijang, a Peking je ubrzo odgovorio sankcijama za zvaničnike EU i Britanije.

Kina je optužila SAD i Kanadu da su sankcije uvele na osnovu “glasina i dezinformacija”.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova upozorava da sankcionisani pojedinci treba “odmah da prestanu sa manipulacijama u vezi sa Šinđijangom, da prekinu mešanje u kineska interna pitanja jer bi mogli da se opeku”.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken upozorio je da su kineske sankcije neosnovane i da će samo privući više pažnje na genocid u Šinđijangu.

Kanadski premijer Džastin Trudo ocenio je na Tviteru da su sankcije “napad na transparentnost i slobodu govora” i poručio da će Kanada nastaviti da štiti ljudska prava širom sveta.

Diplomatski spor prelio se i u svet proizvođača odeće, kada je Kina pozvala potrošače da bojkotuju zapadne brendove poput H&M, Najki, Adidasa, Unikla i drugih, nakon čeg su mnoge poznate ličnosti u Kini raskinule svoje ugovore sa kompanijama Najki, H&M, Adidas, Barberi, Kelvin Klajn.

SAD su osudile takav potez Kine.

Izvor: nova.rs/glas amerike