Kineska „karikatura” naljutila Australiju

Australijski premijer Skot Morison pozvao je juče Kinu da se izvini zbog foto-montaže koju je je na „Tviteru” objavio portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan. Na njoj je prikazano kako australijski vojnik drži krvavi nož na vratu avganistanskog deteta s jagnjetom. U pozadini je zastava Australije, koja kao da pokriva leševe, a u potpisu piše: „Ne plašite se, došli smo da donesemo mir”. Kineski mediji je opisuju kao karikaturu.

Kinesko ministarstvo je odbilo da se izvini i insistira da je Australija ta kojoj treba da bude žao zbog gubitka života u Avganistanu. Foto-montaža aludira na nedavno objavljeni izveštaj o tome kako su australijski vojnici vežbali surovost na tom ratištu ubijajući nevine civile i ratne zarobljenike. Džao je u tvitu napisao da je šokiran tim ubistvima i zatražio je da počinioci odgovaraju.

Morison je rekao da kineska vlada treba da se stidi objave koja ne priliči jednoj svetskoj sili i da će zatražiti od „Tvitera” da je obriše.

„To je njihovo srozavanje u očima svetske javnosti. Slika je lažna, a ujedno je i strašna ljaga za cele naše odbrambene snage”, rekao je on.

Australijska medijska mreža je navela da se foto-montaža na „Tviteru” odnosi na glasine da su australijske jedinice noževima usmrtile dvojicu avganistanskih tinejdžera, mada one u istrazi nisu potvrđene. Fotografija juče nije bila obrisana, već samo sakrivena iza upozorenja da je uznemirujućeg sadržaja, dok su lice deteta i nož zamagljeni. Incident je dodatno srozao odnose dve zemlje, koji su se drastično pogoršali ove godine, nakon što je Australija zatražila da se istraži poreklo virusa korona, a Kina uvela carine na deo australijske robe.

Peking se ranije ljutio kad bi Kanbera kritikovala stanje ljudskih prava u Kini, uključujući tretman muslimanske ujgurske manjine u Sinđangu. Izveštaj koji je sudija Pol Brereton sastavio nakon četiri godine istraživanja dočekan je kao prilika da se uzvrate napadi. Portparol ministarstva Džao Liđijang rekao je u petak na konferenciji za štampu da izveštaj ogoljava licemerje zapadnih zemalja koje stalno kritikuju druge, a sebe prikazuju kao branitelje ljudskih prava i sloboda. Urednik jednog australijskog magazina mu na „Tviteru” odgovara da je Australija sprovela istragu i da će suditi svojim ratnim zločincima, dok se „kineski zločini protiv čovečnosti (protiv Ujgura) sprovode uz odobrenje države, zataškavaju se i mnogo su rašireniji”.

Redovnu konferenciju za medije juče je, umesto Džaoa, držao njegov zamenik Hua Čunjing, koji ne samo da nije ponudio traženo izvinjenje, nego je pojačao optužbe.

„Australija tako snažno reaguje na tvit mog kolege. Da li to znači da misli da je okrutno ubijanje Avganistanaca opravdano? Zar ne bi trebalo da se australijski vojnici stide?”, preneo je njegove reči javni servis Ej-Bi-Si. takođe je naveo neke od okrutnijih detalja iz Breretonovog izveštaja, rekavši da australijska vlada „treba da se izvini”.

Morison se i jeste izvinio predsedniku Avganistana kada je 19. novembra objavljen izveštaj, sačinjen po nalogu vlade u Kanberi, u kojem piše da su australijski vojnici iz sastava međunarodnih snaga ubili 39 avganistanskih civila i zarobljenika u periodu između 2009. i 2013. godine. Stariji vojnici su ohrabrivali mlađe iz elitne vazduhoplovne jedinice SAS da oduzimanje života zarobljenicima bude njihovo prvo ubistvo. Otkriće je izazvalo osudu širom Australije i sada se slučaj istražuje kako bi počiniocima moglo da bude suđeno. Vlada je najavila nezavisni nadzor nad istragom kako bi se obezbedila transparentnost procesa. Posebno se u ime vojske izvinio general Angus Kembel. Oko 400 australijskih vojnika nalazi se u toj zemlji u koaliciji sa SAD i drugim saveznicima.

Predstavnici „Hjuman rajts voča” pozvali su i druge zemlje čiji vojnici služe u Avganistanu da slede primer Australije i istraže ponašanje svojih snaga. Navode da postoje svedočenja o „bolesnoj kulturi” među stranim vojnicima da se svi Avganistanci, pa čak i deca, tretiraju kao opasni kriminalci ili kao da uopšte nisu ljudi.

Izvor: politika.rs