Kineska strategija zaključavanja koronavirusa – izgleda brutalno, ali deluje

Kada su kineske vlasti saopštile da ceo Vuhan, grad od 11 miliona stanovnika, u kojem je izbila epidemija novog koronavirusa, stavljaju u karantin, svetska javnost bila je začuđena, a stručnjaci sumnjičavi da će ta mera usporiti širenje zaraze.

Odluka je izgledala kao svojevrsni eksperiment, piše „Gardijan”, budući da karantin u modernom svetu nikada nije primenjen na toliko velikom broju ljudi. Zbog toga su i epidemiolozi upozoravali da će rezultati možda izostati uprkos velikom ekonomskom trošku.  

Malo više od dva meseca kasnije, ova strategija pokazala se kao ispravna. Iz Kine stižu vesti da u provinciji Hubei više nema novih slučajeva bolesti, izuzev onih koji su došli iz inostranstva. Ujedno, ovakav pristup Pekinga jeste i putokaz za druge države, pre svega u Evropi, kako da stanu na put novoj pošasti. Slične mere uvele su i Italija, Španija, Nemačka, Kalifornija, ali se one nigde ne primenjuju toliko striktno kao u Vuhanu. Već u roku od nekoliko sati po objavljivanju odluke o karantinu, izlazak iz grada i ulazak u njega bili su blokirani bez izuzetaka. Škole i univerziteti su zatvoreni na neodređeno vreme, stavljeni su katanci i na sve ugostiteljske objekte i prodavnice osim onih koje prodaju hranu i lekove, privatnim vozilima bila je potrebna specijalna dozvola za vožnju, zaustavljen je i javni prevoz.

Na početku je ljudima bilo dopušteno da izlaze van kuće, ali su ta pravila ubrzo postala stroža, navodi britanski list. Napolje je mogao samo jedan član porodice i to svaki drugi dan isključivo radi nabavke. Kasnije su provere postale još oštrije: išle su od vrata do vrata i svako ko je imao simptome bolesti, morao je u karantin. Mediji su preneli da je dečak sa posebnim potrebama navodno preminuo pošto je bio ostavljen bez hrane kada su mu otac i brat bili u karantinu.

Kontrolisani su i stanovnici drugih kineskih gradova, na primer tako što im je na ulazu u zgradu u kojoj žive merena temperatura. Maske su na mnogim mestima bile obavezne. Neke od mera su i dalje na snazi bez obzira što je virus pod kontrolom. 

Izvor: politika.rs