Kineske kompanije najbrojnije na listi 500 najuspešnijih u svetu

Na listi „Global 500” koja obuhvata 500 najuspešnijih kompanija na svetu, nalaze se 133 firmi iz Kine, uključujući hongkonške i tajvanske kompanije, kao i 121 preduzeće iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ovih 500 kompanija prihodovalo je prošle godine 33,3 hiljade milijardi dolara i stvorilo profit od dve hiljade milijardi dolara. Širom sveta zapošljavaju skoro 70 miliona ljudi, navodi američki magazin „Fortune”, koji je objavio listu.

Na prvom mestu liste nalazi se američka korporacija „Volmart”. Najveća kineska državna naftna grupacija „Sinopek” je zauzela drugo mesto, dok su se na trećem i četvrtom mestu našle dve kineske državne kompanije, „Čajna nešenel petroleum” i Državna elektroprivreda.

U prvih 50 mesta ima 12 kineskih kompanija, među njima su četiri banke, uključujući ICBC, ČB, ABC i Banku Kine, prenosi Tanjug.

Kineski tehnološki gigant „Huavej” je ove godine zauzeo 49. mesto na listi, a iza je Kineska grupacija za železnički inženjering.

Globalna trgovina je motor uspeha globalnih kompanija. Sposobnost za traženje novih tržišta i izvoz su takođe presudni faktori, navodi se u magazinu.

Izvor: politika.rs