Kipar, Izrael i Grčka jačaju vojnu saradnju, pozivaju i SAD

Ministri odbrane Kipra, Izraela i Grčke dogovorili su se danas da pojačaju vojnu saradnju da bi njihove oružane snage bile bolje pripremljene, da bi se time podstaklo otvaranje radnih mesta i da bi se pojačala krhka sigurnost u regionu.

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc je rekao da su se na sastanku u Nikoziji dogovorili o “jačanju velike industrijske saradnje koja će ojačati odbrambene sposobnosti i stvoriti hiljade radnih mesta u sve tri ekonomije”.

Tri zemlje uspostavile su bliske veze usred regionalnih tenzija s Turskom u Istočnom Sredozemlju zbog prava na eksploataciju gasa u moru, te su partneri u projektu za transport gasa iz Izraela ka Evropi, a potencijalno i iz drugih zemalja, podmroskim cevovodom.

Grčki ministar Nikolaos Panajotopulos je rekao da grčke, izraelske i kiparske oružane snage rade na efikasnijem zajedničkom delovanju kroz zajedničke programe obuke i razmenu obaveštajnih podataka.

On i kiparski ministar Haralambos Petridis su rekli da u svoju saradnju s Izraelom žele da uključe i druge zemlje poput SAD čije je prisustvo u Istočnom Sredozemlju, rekao je grčki ministar, “od posebnog značaja” za regionalnu stabilnost.

Grčka i Kipar su u sporu sa Turskom koja samovoljno traga za gasom u Istočnom Sredozemlju gde i one tvrde da imaju prava. Taj problem je letos doveo Grčku i Tursku na prag rata, ali se stanje donekle smirilo, mada Ankara najavljuje da će nastaviti traganje.

Izvor: beta.rs