Ko će predvoditi Piksijev napad?

Najveća nepoznanica pred debi Dragana Stojkovića kao selektora Srbije je koga će izabrati kao startnog centarfora.

Piksi je za mečeve sa Irskom (sreda, 20.45), Portugalom (subota, 20.45) i Azerbejdžanom (utorak, 18.00) pozvao četvoricu napadača.

To su Aleksandar Mitrović (Fulam), Luka Jović (Ajntraht Frankfurt), Dušan Vlahović (Fiorentina) i Đorđe Despotović (Rubin Kazanj).

Mitrović je ove sezone postigao 3 gola uz 4 asistencije na 27 utakmica. Međutim, nije zatresao mrežu već 21 meč za Fulam, od septembra.

Jović takođe ima 3 gola uz 1 asistenciju na 16 utakmica. Tokom sezone se iz Reala vratio u Ajntraht i “debitovao” sa dva gola, dve utakmice kasnije dao još jedan, a onda je počeo i njegov post koji traje osam kola.

Vlahović je dao 12 golova uz 2 asistencije na 30 utakmica. Posebno je bio impresivan tokom zime jer je od sredine decembra do početka februara dao osam golova na 12 mečeva. Pre deset dana je zabeležio het-trik u prvom poluvremenu.

Despotović je postigao 11 golova uz 3 asistencije na 19 utakmica. Rusi su nastavili sezonu pre mesec dana, a on je na četiri meča dao isto toliko golova.

Statistika je jasna – prvi izbor bi na osnovu forme trebalo da bude Dušan Vlahović, kojem dajemo prednost u odnosu na sjajnog Despotovića pre svega zbog mladosti i prilike da Stojković sa njim gradi selekciju za budućnost.

“Ovo su sada neke stvari koje su samo plus i pozitivno možemo gladati kada Vlahović da recimo tri gola za 45 minuta, to njemu povećava samopouzdanje, čini ga važnijim, o njemu se piše, priča. Za mene je posebno važno da on u godištu u kojem jeste, pokazuje strahovit zrelost. On ima samo 20, 21 godinu, a ponaša se kao da ima 30, što je jako pozitivno i dobro i što njemu zaista otvara put da napravi fenomenalnu karijeru, u šta sam ubeđen i da bude kasnije i veoma važan šraf u igri naše reprezentacije”
, rekao je Stojković u intervjuu Tanjugu.

Međutim, Stojkovićev prioritet, kao što je i sam rekao uoči meča sa Irskom, je plasman na Mundijal, a u veoma teškoj grupi moraće umnogome da se osloni i na iskustvo.

U tom slučaju ne sme iznenaditi ako već u sredu uveče u startnih 11 vidimo Mitrovića, koji je već mesecima bez golgeterskog samopouzdanja, ali je on prethodnih godina u takvim sličnim situacijama uvek bio vrlo efikasan u dresu reprezentacije.

Štaviše, reprezentacija je bila ta koja ga je vraćala u formu, a njegov doprinos rezultatima nacionalnog tima je bio mnogo veći od samih pogodaka.

Njegova “sidraška” sposobnost, uigranost sa pre svih Dušanom Tadićem je svakako adut na koji bi Piksi mogao da računa i ovog marta.

Tek iz drugog plana bi trebalo računati na Jovića, opet pre nego na Despotovića zbog mladosti, a mogla bi da mu pomogne i višemesečna saradnja sa Filipom Kostićem koji će biti vrlo bitan faktor u Stojkovićevoj taktici.

“I ostali igrači, isto tako su davali golove, ali to na kraju krajeva nije toliko bitno, koliko je bitno da imaju kontinuitet u svojim igrama, da su iz vikenda u vikend starteri u klubovima. To je najvažnije, mislim da nisam pogrešio što sam ih zvao, smatram da poseduju kvalitet koji je reprezentativni. . Sa druge starne imamo Jovića i Mitrovića koji trenutno imaju malu minutažu u klubovima, ali to apsolutno ne menja moje mišljenje o njima. Izuzetno ih cenim, zato su na spisku, to je to. Bitno je da su živi i zdravi i videćemo na kraju”,
 rekao je Stojković.

S druge strane, golgeter ruskog Rubina bi u prvom planu kod Stojkovića mogao da se nađe isključivo kao faktor iznenađenja za protivničkog selektora.

Izvor: b92.net