Ko će preživeti leto: Turizam ili virus?

Kada razmišljamo o putovanju, treba pre svega da vodimo računa o epidemijskoj situaciji u zemlji u koju želimo da idemo, naveo je virusolog Milanko Šekler.

Život se polako vraća u ritam koji je daleko od onoga na šta smo navikli, ali je značajno bolje nego prošle godine, što će sektoru turizma pomoći da preživi, rečeno je u emisiji “Upitnik” posvećenoj putovanjima u doba korone. Češka će od 8. juna prihvatati digitalni sertifikat koji izdaje naša zemlja i moći će da se putuje u tu zemlju, najavila je ministarka turizma Tatjana Matić.

Kada razmišljamo o putovanju, treba pre svega da vodimo računa o epidemijskoj situaciji u zemlji u koju želimo da idemo, naveo je virusolog Milanko Šekler.

Gde ćemo ovog leta moći da putujemo zavisi od zemlje do zemlje. Kada je reč o evropskim zemljama, uz preporuku Evropske komisije svaka zemlja će pojedinačno odlučivati koji su uslovi za ulazak u nju.

“Vrlo vredno radimo da se poveća broj zemalja u koje možemo da putujemo uz digitalni sertifikat. Češka će od 8. juna prihvatati sertifikat koji izdaje naša zemlja i moći će da se putuje u tu zemlju”, rekla je ministarka turizma Tatjana Matić.

Ministarka je navela da je to još jedna zemlja članica EU koja će prihvatiti naš digitalni sertifikat.

“Mi pregovaramo i sa drugim zemljama članicama i informacija koju imamo jeste da će 6. juna Evropska komisija još jednom zasedati u vezi sa priznavanjem digitalnih sertifikata iz trećih zemalja. U tom smislu, očekuje se da ćemo mi, kao i Velika Britanija, biti među prvim zemljama gde će EK dati saglasnost za priznavanje naših digitalnih sertifikata”, rekla je Matićeva.

Ističe da je to velika potvrda uspešne politike koju Srbija vodi u toj sferi i dodaje da pojedine zemlje EU još nemaju digitalne sertifikate o vakcinaciji.

Matićeva napominje da građanima Srbije nije potrebna potvrda o vakcinaciji ili pi-si-ar test za putovanje u zemlje regiona – BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Govoreći o turističkoj sezoni od početka ove godine, ministarka je navela da prema prvim pokazateljima raste broj turista koji dolaze u Srbiju, a rast deviznog priliva iznosi 3,4 odsto.

Interesovanje za putovanja veliko

Direktor JUTA Aleksandar Seničić kaže da je ove godine veliko interesovanje za letovanje u inostranstvu i da se ove godine očekuje između 500.000 i 600.000 putnika.

Dodaje da su među ljudima koji se najviše interesuju za putovanja oni koji imaju zamenske aranžmane, a s druge strane “ima i veliki broj novih putnika koji se interesuju”.

Seničić kaže da pre svakog putovanja treba da se raspitamo o uslovima i merama koje određena zemlja traži i primenjuje.

Dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić kaže da će Evropska komisija 6. juna ponovo razmatrati digitalne sertifikate i očekuje da ćemo se mi naći na listi zemalja čiji će sertifikati biti priznati.

“U Briselu pripremaju razne mere i olakšice pre svega za svoje građane, ali i za građane tzv. trećih zemalja, da im se olakša putovanje pre svega sa sertifikatom o imunizaciji. To će sve biti preporuke, ali je na pojedinačnim zemljama da odluče ko će moći da turistički putuje. Još je neizvesno kako će se to odnositi na Srbiju. Prema preporukama EK trebalo bi da bude prihvaćen i sertifikat Srbije, ali konačna reč je na zemljama članicama koje će odlučivati o tome pod kojim uslovima neko može da uđe iz turističkih razloga”, javlja dopisnik RTS-a.

Virus se leti primiri, treba biti oprezan

Upitan zbog čega su novim ublažavanjem mera dopušteni kongresi, ali ne i ekskurzije, svadbe i slična okupljanja, virusolog Milanko Šekler kaže da su ekskurzije i svadbe neuporedive sa kongresima, jer se tamo niko ne veseli i ne peva. Takođe, smatra da je prisustvo nekoliko hiljada navijača na košarkaškoj utakmici neprihvatljivo.

“Ne razumem zašto ta utakmica nije prekinuta. To bi bila odlična poruka da niko ne može da se igra sa državom”, rekao je Šekler.

Ipak, očekuje da će tokom leta epidemijska situacija biti stabilna.

“Leti se virus primiri, jer je u prirodi virusa da njegova aktivnost opada leti. Ipak, ako planirate putovanja morate voditi računa o epidemijskoj situaciji u zemlji u koju želite da idete. Treba biti oprezan”, naglasio je Šekler.

Izvor: b92.net