Ko je Brano Mićunović?

Vest da je u Budvi danas priveden crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović šokirala je ne samo crnogorsku već i javnost u celom regionu, s obzirom na to da je reč o čoveku za kojeg decenijama već važi pravilo da se njegovo ime ne izgovara olako, ocenjuju mediji.

Od trenutka kada su krenule priče o tome da je Crna Gora „švercerska Meka”, ime ovog Nikšićanina je u podgoričkim i regionalnim medijima pominjao zajedno sa Milom i Acom Đukanovićem, Veselinom Barovićem, Ratkom Kneževićem, Stankom Subotićem…

Ime Brana Mićunovića je prvi put u medije dospelo kada je 1983. godine u Nemačkoj ubijen Stjepan Đureković, bivši direktor marketinga hrvatske Ine, a za čije ubistvo su mnogo godina kasnije na doživotne robije u Nemačkoj osuđeni bivši pripadnici jugoslovenske tajne policije Josip Perković i Zdravko Mustač.

Mićunović, zvanično, nije pripadao nijednoj političkoj partiji, što ne znači da je bio politički pasivan.

U jesen 1992. godine, preneli su tada mediji, nije mu se dopala ideja da Vojislav Šešelj u Nikšiću održi stranački skup, pa ga je sa svojom družinom čekao na prilazu gradu.

Miting radikala nije održan.

Deset godina kasnije, 2002. godine, Šešelj ga je optužio za umešanost u kriminal i ubistva Gorana Žugića, savetnika crnogorskog predsednika za bezbednost.

Šešelj je, kako su preneli mediji, tada rekao da je Mićunović toliko moćan da je „pravi predsednik Crne Gore”, koji „drži u šaci” i samog Mila Đukanovića.

Mićunović je, prema pisanju medija, u vreme NATO bombardovanja štitio tadašnjeg lidera DS-a Zorana Đinđića, koji je to vreme proveo u Crnoj Gori.

Inače, kada god su mediji pokušavali da objasne mrežu organizovanog kriminala koja drma Balkanom i šire, gotovo u svakom tekstu Brano Mićunović je bio na prvom mestu, predstavljajući ga kao čoveka od kojeg sve zavisi, kao i da ima i svoju vojsku, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs