Ko je stekao imunitet na 60 dana, a ko za celu godinu?

Među najčešće postavljanim pitanjima ovih dana, svakako su ona koja se tiču imuniteta nakon preležanog koronavirusa, a sada i nakon vakcinacije.

Kako se u Srbiji i celom svetu već više od godinu dana borimo protiv koronavirusa, ima onih osoba koji su već dva puta preležali koronavirus.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Vladimir Petrović rekao je za TV Prva da još nema podataka o tome koliko traje imunitet onih koji su dva puta preležali koronavirus.

“I dalje nemamo dovoljno podataka, jer je i dalje jako malo pacijenata koji su drugi put oboleli. Ono što smo mi detektovali Vojvodini je da na 1000 pacijenata dvoje oboli ponovo… Dužina trajanja imuniteta zavisi od dužine preležane bolesti. Što je bolest bila teža, imunitet traje duže, godinu dana i više. Kod onih koji su samo imali pozitivan test, bez simptoma kod njih imunitet traje do 60 dana”, rekao je dr Petrović.

Oni koji su imali blagu bolest, a to je kako je naveo 90 odsto registrovanih slučajeva, “kod njih, provereno imunitet traje duže od šest meseci”.

“Kada govorimo o vakcinama, to će se tek procenjivati. Za sada je mereno samo kod Fajzerove vakcine i to za prvih šest meseci jer je toliko prošlo od onih prvih koji su je primili i kod njih je imunitet i dalje prisutan”, poručio je.

Izvor: b92.net