Ko su najveći filantropi Amerike – od Bezosa, preko Zakerberga do Džordana

Prethodna godina obeležena pandemijom koronavirusa, koja je zdravstveno i ekonomski uzdrmala svet, ali i protestima za prava afro-amerikanaca, “naterala” je mnoge milijardere da ulože svoj novac u humanitarne svrhe, više nego obično.

Tako su najveći američki donatori neprofitnim organizacijama, prema godišnjoj analizi sajta Philanthropy, u 2020. potrošili 24,7 milijarde dolara.

Novac je prie svega usmjeravan na škole i univerzitete, dobrotvorne organizacije koje pomažu neuhranjenima, beskućnicima, ekološkim organizacijama itd.

Zanimljivo da listu predvodi nekadašnji bračni par.

Džef Bezos, odlazeći osnivač Amazona i najbogatiji čovjek na planeti, donirao je više od 10 milijardi dolara, usmerivši ih pre svega na svoju fondaciju koja ima za cilj zaštitu životne sredine. Bezos je donirao novca koliko zbirno sledećih četiri sa liste.

Njegova bivša žena Mekenzi Skot donirala je više od 5 milijardi dolara, ali za razliku od Bezosa novac, koji je novac usmeravao na ekologiju, ona ga je davala bankama hrane, podsticala univerzite sa uglavnom crnačkom populacijom, pomagala organizacije koje se bave ljudskim pravima…

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg nalazi se na trećem mestu ove liste. On je svojih milijardu i 600 miliona uložio na pospešivanje: zdravstvenog sistema tokom pandemije, umetnosti, edukaciji siromašnh…

Filip Najt, direktor brenda Najk (Nike), sa svojom suprugom i donacijama oko milijardu i 365 miliona je čevrti. Peto mesto zauzima jedan od osnivača i direktora Tvitera Majkl Dorsi. Dorsi je u aprilu najavio da će dati najmanje milijardu američkih dolara za podršku naporima za smanjenje pandemije putem svoje kompanije Start Small.

Ostali filantropi su donirali manje od milijardu.

Drugi najbogatiji čovek na svijetu Bil Gejts, i njegova supruga našli su se na 13. poziciji. Oni su donirali 157 miliona, od kojih je većinu dato na pronalaženju vakcina kao i na opremi za medincinske radnike, pre svega u Africi i Kini. Njihova fondacija se od 2000. godine gotovo redovno nalazi na ovoj listi.  

Na 16. mestu se nalazi Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka, koji je sa suprugom donirao oko 120 miliona. Zadnje decenije on se čak sedam puta našao na ovoj listi, a 2013. je bio prvi. Ovaj bračni par je 2015. godine najavio da će 99 odsto svojih prihoda davati naporima koji imaju za cilj pospešivanje zajednice. Zanimljivo da su oni desetine miliona kroz svoje fondacije uložili na obezbeđivanju što lakšeg i boljeg načina za glasanje tokom američkih izbora.

Legendarni košarkaš Majkl Džordan se na ovoj listi našao na 31. mestu. Svojih 52 miliona “leteći” Majkl usmerio je na jednaka prava za rasne i socijalno-pravne grupe. 

Izvor: Vijesti.me