Koji je uzrok izbornog uspeha HDZ-a?

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i tehnički premijer Hrvatske, Andrej Plenković, čija je stranka relativni pobednik izbora, već je obavio inicijalne konsultacije o novoj parlamentarnoj većini. Istovremeno, Davor Bernardić se zbog izbornog poraza povlači s mesta lidera Socijaldemokratske partije (SDP).

HDZ je relativni pobednik izbora održanih 5. jula sa 66 od ukupno 151 poslanika, što znači da mu do potrebne većine od 76 poslanika za dobijanje mandata za sastav nove vlade manjka svega 10 ruku.

Kako je na Tviteru objavio portparol Vlade Marko Milić, Plenković je obavio “inicijalni krug konsultacija sa svim izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, Hrvatskom narodnom strankom te Reformistima”.

“Oni daju jasnu podršku novoj parlamentarnoj većini i Vladi HDZ-a koju će predvoditi Andrej Plenković”, navodi se u tvitu.

I jedan od potpredsednika HDZ-a Branko Bačić kazao je medijima da su pregovori oko formiranja nove parlamentarne većine već započeli, i to sa njihovim dosadašnjim partnerima – manjinama koje imaju osam mandata, narodnjacima s jednim mandatom i reformistima, takođe s jednim mandatom.

“Rezultat kojeg smo ostvarili na izborima 5. jula otvara mogućnost da vrlo brzo formiramo buduću vladajuću koaliciju, a time i mandatara, a onda – jasno – da sastavimo vladu,” kazao je Bačić.

Potpisi manjina osigurani?

Reformista Radimir Čačić kazao je medijima kako “ne misli, već zna” da je predsednik HDZ-a Andrej Plenković već dogovorio potrebnih 76 potpisa.

SDSS će donijeti odluku naredne sedmice: Pupovac
SDSS će doneti odluku naredne sedmice: Pupovacfoto: Betaphoto

Milorad Pupovac, predsednik Savjeta druge najveće stranke moguće buduće vladajuće koalicije – Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) potvrdio je novinarima da je razgovarao s Plenkovićem, ali da će odluku doneti Predsedništvo njegove stranke u utorak 7. jula. Na pitanje novinara hoće li opet s Plenkovićem, Pupovac je odgovorio:

“Očekujemo Hrvatsku kao tolerantno, otvoreno i progresivno društvo u kojem će se poštovati vrednosti karakteristične za Hrvatsku, ali istovremeno zadržati sve elemente tolerantnosti i otvorenosti, nasuprot onima koji bi hteli Hrvatsku zatvoriti i učiniti netolerantnom”, kazao je Pupovac.

“To je”, zaključio je, “ono što nas je približilo pred četiri godine, i svi su izgledi da će nas to približiti i nakon tih četiri godine.”

Da se sastao i razgovarao s Plenkovićem potvrdio je novinarima i poslanik italijanske manjine Furio Radin.

Lider SDP-a preuzeo odgovornost

Dan nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, pala je i prva “žrtva”.

Predsednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Davor Bernardić se zbog izbornog poraza koalicije levog centra Restart, kojoj je SDP bio na čelu, povlači s čelnog mesta u stranci, saopštio je nakon sednice Predsedništva SDP-a. On očekuje da će se unutarstranački izbori raspisati već sledeće sedmice na sednici Središnjeg odbora SDP-a.

“Analiza će biti. Najlakše je reći – krivo je ovo, krivo je ono. Građani su odlučili. Izlaznost je bila kakva je bila, ja nikoga ne okrivljujem nego upravo preuzimam odgovornost. Mislim da je to u ovom trenutku najvažnije. SDP ide dalje, računajte na nas,” poručio je Bernardić.

Bernardić
Bernardić foto: Betaphoto

Na izborima 5. jula koalicija Restart predvođena SDP-om ostvarila je vrlo slab rezultat – svega 41 mandat, što je za 25 mandata manje od relativnog pobednika ovih izbora – HDZ-a.

Desničarski Domovinski pokret pevača Miroslava Škora ostvario je 15 mandata, a najveće je iznenađenje izbora koalicija malih levih i zelenih stranaka Možemo koja je ostvarila sedam mandata.

Koji je uzrok ovakvog uspeha HDZ-a?

Po oceni Tomislava Klauškog iz “24sata”, uzrok uspeha HDZ-a je korona, ne samo jer je epidemija dovela do ovakvog odaziva birača, nego i zato što se HDZ uspeo delu birača nametnuti kao uspešan borac protiv zaraze, ali i protiv ekonomskih posledica te zaraze.

“Tako da mi se čini da je korona poslednjih nedelju dana kampanje makla sa strane sve druge teme i sve druge aktere kampanje i ostavila HDZ da građanima komunicira liderstvo, sigurnost – sve one poruke koje su slali, a koje se filtriraju kroz koronu”, ocenjuje Klauški za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Da je Hrvatska”, konstatuje, “imala nula slučajeva korone, pitanje je bi li HDZ dobio ovoliko glasova, bi li korona bila u stvari jedina tema koja je obeležila ovu kampanju, i bi li neke druge stranke mogle dobiti glasove na nekim drugim temama kao što je to korupcija, ili kao što su svetonazorske teme sa desnice.”

“Ljudi su izabrali sigurnost, a Plenković je pred njih izašao s pričom da je on garant te finansijske i egzistencijalne sigurnosti, da njegove veze s Evropom mogu doneti Hrvatskoj toliko potrebni novac,” objašnjava za RSE uspeh HDZ-a i Plenkovića na ovim izborima urednica i komentatorka na Hrvatskoj radio-televiziji Jasmina Popović.

“Plenković je poentirao s tim da sledi vreme u kojem se niko ko ima manje iskustva jednostavno ne bi mogao snaći, i da bi to jednostavno bilo poražavajuće po građane Hrvatske. Koliko je to točno, u to ćemo se uveravati iz meseca u mesec, ali u svakom slučaju on je uspeo poslati tu poruku i on je uspeo dobiti te glasače koji su sigurno zainteresovani da im ne bude gore, ako već nisu sigurni da im s nekim može biti bolje,” kaže Jasmina Popović.

Desnica ostavljena po strani

Plenkovićev je uspeh i to što je – nakon što je pobedio desnicu na unutarstranačkim izborima u HDZ-u – uspeo da tvrda desnica poput Škora ne uđe u Vladu, kaže Klauški.

“Čini mi se da je to veliki uspeh HDZ-a što je ostavio desnicu po strani i Hrvatska ipak neće biti vanbračno dete katoličke Poljske i Orbanove Mađarske. Ono čega se ja bojim je drugi mandat HDZ-a. HDZ je kroz istoriju uvek u drugom mandatu – a sada je Plenković dobio drugi mandat – činio veću štetu, izlazio s većim aferama, dakle ponašao se bahatije i bezobzirnije nego u prvom mandatu,” kaže Klauški.

Jasmina Popović očekuje da će Hrvatska u drugom Plenkovićevom mandatu biti otvorena evropskim vrednostima, a ne isključivosti kakvu zagovara Domovinski pokret Miroslava Škora.

“Plenković je u situaciji da mora odlučiti kakva je to Hrvatska koju on želi. Iz onog što je govorio u izbornoj noći nakon proglašenja HDZ-ove pobede, moglo se iščitati da on uključuje i manjine, da želi Hrvatsku u kojoj neće biti isključivih na način kako je to nudio Domovinski pokret. Oni su mu juče vrlo jasno rekli da bira između suverenizma i Milorada Pupovca”, kaže Popović.

“Dakle”, zaključuje Popović, “poruka koja je otišla iz njihovog štaba bila je da Domovinski pokret sa sobom nosi taj element isključivosti u društvu. A Plenković koji se pokazao kao evropski građanin i neko ko želi u Evropu dignuta čela ne može isključiti manjine.”

Na parlamentarnim izborima 5. jula biralo se 140 poslanika u 10 teritorijalnih izbornih jedinica, osam poslanika manjina i tri poslanika tzv. dijaspore – ukupno 151 poslanika.

Izvor: Vijesti.me/Radio Slobodna Evropa