Kolektivni imunitet moguć jedino uz veliki broj mrtvih

Obimno špansko istraživanje o koronavirusu pokazalo je da je samo 5 odsto populacije te zemlje razvilo antitela na kovid-19, što dodatno potvrđuje prethodne dokaze da je gotovo nemoguće ostvariti kolektivni imunitet bez velikog broja žrtava.

Prema nalazima ove studije, 95 odsto stanovnika Španije i dalje je podložno obolevanju od koronavirusa, što je daleko od postizanja takozvanog „imuniteta krda”. Kolektivni imunitet nastaje kada se dovoljno veliki deo populacije zarazi virusom ili bakterijama i stekne imunitet ili ako se razvije efikasna vakcina koja sprečava dalju cirkulaciju zaraze.  

Iz Evropskog centra za kontrolu bolesti saopštili su da se radi o jednom od najvećih evropskih seroloških istraživanja o kovidu-19. Studija je sprovedena kod 61.000 ispitanika.

Slična istraživanja u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama takođe su pokazala da veći deo populacije nije bio izložen koronavirusu, čak i u područjima u kojima je bilo većih žarišta i značajnijeg broja zaraženih, navodi se u uglednom medicinskom časopisu Lanset u kojem je i objavljena studija.

„U svetlu ovih nalaza, svaki pristup pandemiji koji predlaže postizanje kolektivnog imuniteta prirodnom infekcijom nije samo neetičan već je i neostvariv”, izjavili su virolozi Isabela Ekerle iz Ženevskog centra za virusne bolesti i Benjamin Mejer sa Univerziteta u Ženevi.

Lekari još nisu sigurni koliko dugo antitela pružaju zaštitu, niti da li nas u potpunosti štite od ponovne zaraze.

Ovu studiju sprovele su vodeće španske vladine agencije za istraživanja i epidemiologiju, a započela je u aprilu dok je nacija bila u strogom karantinu.

„Relativno niska seroprevalencija koja se primećuje u kontekstu intenzine epidemije u Španiji mogla bi da posluži kao referenca za druge zemlje. Trenutno je teško postići kolektivni imunitet bez koleteralne štete, odnosno bez velikog broja mrtvih kod osetljive populacije i preopterećenja zdravstvenog sistema”, navodi se u istraživanju.

Marina Poljan, koja je radila na ovom istraživanju, a ujedno je i direktorka španskog Nacionalnog centra za epidemiologiju, rekla je za Si-En-En da mnogi stručnjaci smatraju „da je za kolektivni imunitet potreban razvoj antitela kod 60 odsto stanovništva”.

Španija je bila jedna od država u Evropi koju je najteže pogodila pandemija koronavirusa. U toj zemlji do sada je zabeleženo više od 290.000 slučajeva zaraze i najmanje 28.000 umrlih.

Treba napomenuti da je u gradskom području Madrida, koje je bilo najteže pogođeno kovidom-19, zabeleženo da više od 10 odsto populacije ima razvijen imunitet, dok je u gusto naseljenoj Barseloni 7 odsto građana imalo antitela. S druge strane, primorski regioni imali su daleko niže stope imuniteta.

Prema rezultatima prve faze ovog istraživanja, koje je sprovedeno od 27. aprila do 11. maja, imunitet je razvilo 5 odsto španske populacije. Rezultati druge faze objavljeni su 4. juna i pokazali su da je antitela imalo 5,2 odsto Španaca. Rezultati treće i poslednje faze objavljeni su juče, a potvrdili su podatke prethodne faze, odnosno da je samo 5,2 odsto španske populacije razvilo imunitet na kovid-19.

Izvor: politika.rs