Koliko dugo se leči depresija?

Uzimate antidepresive već nekoliko sedmica i ne primećujete razliku? Kako znati deluju li tablete koje vam je lekar prepisao?

Kako bi demistikovali šta treba očekivati od svojih antidepresiva i kako znati da deluju, dva psihijatra ogovorila su na najčešća pitanja pacijenta:

Šta su antidepresivi?

Antidepresivi su raznolika grupa lekova koja služe u lečenju depresije, ali i mnogih drugih poremećaja. Prepisivanje antidepresiva je posao lekara, a očekivano se delovanje posmatra u prvih nekoliko sedmica od početka uzimanja i nadgleda se do eventualne potrebe da se lek promeni. Iako stručnjaci još ne znaju kako tačno antidepresivi deluju, utiču na neurotransmitere koji pak utiču na stanja od raspoloženja do memorije, koncentracije i spavanja, prenosi stranica www.msn.com

Što očekivati kad počnete da koristie antidepresive?

Prema rečima psihijatra iz Pennsylvanie, Thomasa Winda, treba da osetite promene u kratkom roku: “Pacijenti često osete više energije, nekad bolje spavaju, a ponekad im se poboljša i apetit – sve se to obično odvija u prve dve sedmice. Ali, recimo da tokom 5 – 6 meseci antidepresivi stvarno počnu delovati i čovek se oseća bolje, naravno ako prima prave lekove i dozu”.

Kako znati deluju li antidepresivi?

Prema rečima dr. Winda i dr. Millera iz Hampshirea sve zavisi od simptoma vašeg mentalnog zdravlja, pa je zato važno da pri prvoj poseti lekar zabeleži sve simptome i prati šta se sa njima događa dok traje lečenje…

“Svaka osoba ima drugačije simptome pa ih je važno prepoznati. Neki će pacijenti napredovati brže od drugih pa će ubrzo bolje spavati, jesti, smanjiće se anksioznost, osećaj bezvoljnosti i manje vrednosti kako i suicidalne misli”, kaže dr. Miller koji pacijentima savetuje da simptome razvrstaju od najblažih do najozbiljnijih i prate kako se oni menjaju.

Šta je važno znati o nuspojavama?

Poput mnogih lekova i antidepresivi mogu izazvati nuspojave. Ovo su neke od najčešćih:

  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Prolliv
  • Zatvor
  • Problemi sa spavanjem
  • Manjak seksualne želje
  • Pojačane suicidalne misli

Šta ako lekovi ne deluju?

Ako vaši lekovi ne deluju, posetite doktora koji će proceniti radi li se o pogrešnom leku ili pogrešnoj dozi.

Jasno je da može biti frustrirajuće čekati da lekovi delovanjem smanje probleme, a posebno ako ne uspe iz prvog pokušaja. Pre svega morate znati da je velika stvar potražiti pomoć i to je već prvi korak pri uspešnom lečenju.

Pod nadzorom lekara

Antidepresivi su danas vrlo široko primenjivani lekovi koji umanjuju depresivnost kad ona postoji, a služe i za umanjivanje teskobe kod anksioznih poremećaja kao što su panični poremećaji, fobije i slično, objašnjava Igor Girotto, dr. med., spec. psihijatar: “Deluju preko nekoliko poznatih mehanizama i moraju se uzimati pod nadzorom lekara. Vreme koje se preporučuje za uzimanje takvih lekova, po različitim protokolima lečenja, je od najmanje 6 meseci, do uobičajenih godinu dana ili prema proceni i više. Prekid tog lečenja treba da je takođe pod okom lekara, po mogućnosti onoga ko je lekove i prepisao. U svakom slučaju obzirni kliničar će osim dužine trajanja lečenja proceniti s pacijentom i njegovu sadašnju psihičku, zdravstvenu i životnu situaciju, kao i izloženost stresovima i prilagoditi plan ukidanja lekova tim činjenicama”.

Ovaj lekar napominje i da lečenje treba prekunuti nakon dužeg perioda bez smetnji, u vremenu stabilnog funkcionisanja i  kad se ne očekuju naročiti stresovi i promene. Na odluku o prekidu značajno utiče i broj epizoda koje je pacijent imao, tako da kod nekih teških povratnih depresija lečenje traje godinama.

Izvor: Vijesti.me