Koliko je bezbedna hrana koju donosimo sa pijace

Tehnologija proizvodnje i bezbednost hrane je priča budućnosti. Od zemljišta na kome se gaje biljke zavisi i njihov hemijski sastav, ali i od načina čuvanja i transporta. Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta je uradio ispitivanje 11 vrsta povrća i šampinjona sa pijaca u Beogradu.

Institut je obavio ispitivanje 11 vrsta povrća i šampinjona sa pijace u Zemunu, sa Zelenog venca i pijace organskih proizvoda iz Bloka 44 na Novom Beogradu.

Profesor Miloš Rajković, direktor Instituta za prehrambenu tehnologiju i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, gostujući u Jutarnjem programu RTSa, navodi da je cilj njihovog istraživanja bio da se ispita postojanje i stepen prisustva teških metala u ovim proizvodima i da se uporede proizvodi iz konvencionalne i organske proizvodnje.

„Tragovi teških metala su otkriveni u svim vrstama proizvoda, ali je sigurno da je u organski proizvedenoj hrani sadržaj tih materija sveden na nivo koji je sasvim zadovoljavajući“, napominje profesor Rajković.

Proizvodi sa naših pijaca su bezbedni u pogledu prisustva teških metala

Dobijeni rezultati pokazuju, dodaje gost Jutarnjeg programa, da se u svim ispitivanim namirnicama mogu pronaći tragovi teških metala, ali da nije utvrđeno prisustvo onih najopasnijih, kao što su kadmijum, olovo, živa ili arsen.

Dozvoljena količina teških metala u namirnicama je strogo regulisana propisima i istraživači Instituta su potvrdili da se u proizvodima koji se mogu naći na našim pijacama ne nalazi povišena koncentracija teških metala. Što se tiče povrća iz organske proizvodnje, profesor Rajković navodi da su očekivali da će procenat prisustva teških metala biti nešto manji, ali da je za kvalitet proizvoda važna edukacija kako proizvođača, tako i potrošača.

Izvor: rts.rs