Koliko smo srećni?

Svetski izveštaj sreće (World happiness report) se prvi put pojavio 2012. nakon sastanka visokih zvaničnika Ujedinjenih Nacija, i od tada izlazi svakog 20. marta (dana koji je UN odabrao za svetski dan sreće). Taj izveštaj je pokazao da ljudski životi mogu biti koherentno i validno procenjeni kroz niz pojedinačnih shvatanja (sopstvenog) blagostanja, a nastao je usled potrebe udaljavanja od tradicionalnog, čisto ekonomskog, poimanja blagostanja kroz BDP jedne zemlje i njegove podele po glavi stanovnika.

Ovogodišnji izveštaj je koristio šest varijabli u svom ispitivanju, i to: BDP po glavi stanovnika, očekivanost dužine i zdravlja pojedinca na rođenju, društvena podrška koja se može očekivati, sloboda u pravljenju životnih izbora, darežljivost, percepcija korupcije u svojoj zemlji. Podaci su prikupljeni preko Galupovog godišnjeg istraživanja.

Na prvoj poziciji se nalazi Finska, dok su u vrhu i ostale skandinavske zemlje, Island, Holandija, Švajcarska, Novi  Zeland, Kanada, Austrija i Australija. Od 156 zemalja, Slovenija se nalazi na 44. mestu, KiM na 46. mestu, Mađarska na 62., Srbija na 70., Crna Gora na 73., Hrvatska na 75., BiH na 78. i Makedonija na 84.

Ostaje pitanje da li se ovo zaista može smatrati izveštajem o sreći, imajući na umu ranija Galupova istraživanja koja su ispitivala pojedince koliko su se smejali i osećali prijatno tokom prethodnog dana (od dana nasumičnog anketiranja), gde su se na vrhu nalazile Karipske zemlje.

Autor: M.M.

Još tekstova:

Kad se spoje biologija i tehnologija-UrbiGo

Poljska pokušava da privuče nazad mlade koji su je napustili

Da li studenti čitaju knjige koje su im potrebne?

One thought on “Koliko smo srećni?

  • 18/09/2019 at 12:26 pm
    Permalink

    Pih, bedno 70 i neko mesto. Tako nam i treba

Comments are closed.