Komisija EU apeluje na države članice da prime maloletnike

U Nemačkoj se vode burne diskusije oko pitanja – da li treba primiti migrante, maloletnike bez pratnje koji se nalaze u Grčkoj. A komisija EU sada ponovo apeluje na zemlje članice da pokažu solidarnost.

Komisija EU poziva Nemačku i druge zemlje EU da prihvate maloletne migrante bez pratnje iz preopterećenih grčkih kampova. „Komisija je zabrinuta zbog teške situacije na terenu”, rekla je jedna portparolka komisije koju predvodi Ursula fon der Lajen nemačkoj novinskoj agenciji DPA. Komsija je od država članica EU već nekoliko puta tražila da na dobrovoljnoj bazi preuzmu maloletnike bez pratnje. Međutim, do sad ja odaziv bio prilično skroman.

Prema Nacionalnom centru za socijalnu solidarnost, krajem novembra u Grčkoj je bilo oko 5.300 maloletnika bez pratnje. Međutim, za njih bi bilo na raspolaganju samo 2216 pogodnih smeštajnih mesta. To bi značilo da trenutno nedostaje čak oko 3000 mesta za migrante te kategorije.

Debata u Nemačkoj

Predsedavajući Zelenih Robert Habek nedavno je ponovo pokrenuo raspravu u Nemačkoj, zalažući se da se ovde dovede do 4.000 dece sa grčkih ostrva. Savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer optužio je tim povodom Zelene da vode nepoštenu politiku.Pogledajte video02:53

Zašto su izbeglice podelile Nemačku?

Kritika Habekovog predloga stigla je i iz liberalnog FDP-a. Generalna sekretarka te stranke Linda Teuteberg rekla je za list „Velt”: „PR kampanja neposredno pre Božića ne pomaže da se odgovorno reši problem izbeglištva.”

U SPD-u je pitanje prihvatanja maloletnih izbeglica dovelo je do sukoba ministra unutrašnjih poslova Donje Saksonije Boriusa Pistorijusa i liderke stranke Saskije Esken. Pistorijus, koji se izjasnio za ograničeno prihvatanje maloletnika, razočaran je stranačkom koleginicom, koja je zauzela veoma neodređen stav po tom pitanju. „Donedavno je nova liderka stranke stvarala utisak da je izbeglička politika velike koalicije bila previše restriktivna. Zato ne razumem da je sada tako uzdražana kada se radi prihvatanju nekoliko stotina maloletnika kojima je pomoć hitno potrebna” rekao je on za list „Tagesšpigel”.

Podaci EU su drugačiji od Habekovih navoda

Prema poslednjim informacijama Evropske komisije, samo 1922 maloletnika bez pratnje je registrovano su na grčkim koje pominje Habek – na Lezbosu, Hiosu, Samosu, Lerosu i Kosu. U celoj Grčkoj je krajem novembra ih bilo 5276.

A svega devet odsto njih je mlađe od 14 godina, a samim tim i deca u smislu zakona o zaštiti mladih. Od 1922 ovih maloletnika bez pratnje, 92 odsto, odnosno njih 1768 su muškog pola.

Nemačka vlada čeka EU rešenje

Nemačka Savezna vlada je na Habekovu inicijativu odgovorila da za sada maloletne izbeglice ne smeju da se dovode u zemlju. „Mi tražimo za ubuduće evropsko rešenje”, rekla je zamenica portparola vlade Ulrike Demer u Berlinu. „Nemačka to ne može sama.”

U međuvremenu se smatra malo verovatnim da će evropsko rešenje stići brzo. Zemlje EU godinama se bore da pronađu zajednički kurs u vezi sa izbegličkom politikom. Zbog otpora zemalja poput Poljske i Mađarske, još uvek ne postoji sistem za pravičnu raspodelu izbeglica unutar EU.

Izvor: DW