Komšićeva pisma kralju Švedske vraćena jer nisu na engleskom

Pisma koja je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio kralju Švedske Karlu XVI Gustavu, vraćena su u Sarajevo jer nisu napisana na engleskom jeziku, piše portal “Srpskainfo” pozivajući se na saznanja iz diplomatskih izvora.

Nakon što je Peter Handke dobio Nobelovu nagadu za književnost, Željko Komšić je u znak protesta uputio pismo predsedniku Kraljevske švedske akademije nauka Matsu Malmu.

Nakon njegove reakcije u medijima, Komšić mu je pisao ponovo.

Međutim, medijima tada nije saopšteno da je predsedavajući Predsedništva BiH ista pisma pokušao da pošalje i švedskom kralju.

U svakom slučaju, pisma još uvek nisu ni stigla do kralja zahvaljujući diplomatskom gafu Komšića ili nekoga od njegovih saradnika koji službenu diplomatsku poštu nisu uputili na engleskom jeziku.

Ambasada BiH u Švedskoj, koja je u ovom slučaju bila samo poštar, Komšićeva pisma je prosledila Ministarstvu inostranih poslova Švedske odmah po prijemu.

Međutim, 14. novembra joj je odgovoreno da pisma upućena kralju od 15. i 18. oktobra treba da budu prevedena na engleski jezik.

Čeka se da Komšićev kabinet to učini.

Nije poznato da li je Kraljevska švedska akademija prihvatila Komšićeva pisma, ili su i oni tražili da im budu prevedena, piše portal Srpskainfo.

Izvor: RTS.rs