Konfuzne tvrdnje iz Amerike o odgovornosti za širenje infekcije

Istraga o poreklu virusa korona na relaciji SAD – Kina, koja se vodi u Americi, pretvara se u teatar apsurda. Gotovo istog dana kada je predsednik Tramp objavio da ima dokaze za to da je Kina odgovorna za širenje kovid-infekcije (koje ne može da objavi), u uglednom “Njuzviku” je osvanuo članak u kome se obrazlaže da su Nacionalni institut za javno zdravlje SAD i laboratorija u Vuhanu u najmanju ruku ravnopravni učesnici u istraživanju virusa koji potiče od slepih miševa.

Da po Amerikance stvar bude crnja, dr Antoni Fauči (prvi u bedemu odbrane SAD od kovida i prvi promoter Gejtsove buduće vakcine) u američkom nedeljniku označen je kao ličnost koja je “gurala” i finansirala istraživanja u kineskoj laboratoriji, a “njegov” nacionalni zavod za zdravstvo je tokom šest godina izdvojio 3,7 miliona dolara za prvu fazu istraživanja.

Kako piše “Njuzvik”, 2019. godine je startovala druga faza istraživanja, predviđena da se odvija u narednih pet godina, sa još 5,7 miliona dolara za proučavanja virusa korona na šišmišima, a sve je zaustavljeno pre nekoliko dana, 24. aprila. Sajt “Politiko” je potvrdio da je drugom fazom projekta upravljala neprofitna istraživačka grupa EcoHealth Alliance, pod vođstvom Petera Dazaka, stručnjaka za ekologiju bolesti. Nacionalni institut za zdravstvo SAD je otkazao projekat pre dve nedelje.

Fauči i Dazak nisu odgovorili na zahteve “Njuzvika” za komentar.

U međuvremenu, procurio je i skraćeni izveštaj o virusu korona, u koji je, navodno, imao uvid predsednik Tramp kada je 1. maja rekao da nema sumnju u krivicu Kineza. Reč je o dokumentu od 15 stranica koji potpisuje obaveštajna zajednica “Pet očiju” (agencije SAD, Australije, Kanade, Britanije i Novog Zelanda), a u kome se Kinezi okrivljuju za nemar i prikrivanje incidenta. Dokazi koji se nude temelje se na poznatom pisanju medija o skrivenim izveštajima, zastrašivanju kineskih lekara, navodnom velikom odlivu ljudi iz Vuhana širom sveta… Dodaje se da Kina, navodno, pritiska EU, Indiju… u okviru međunarodnih organizacija da ih podrže u sporu sa SAD povodom virusa korona. Nova činjenica u izveštaju je potvrda da su kineski naučnici Ši Zengli i doktor Peng Zou godinama radili u Australiji (Zou čak pet godina, a tamo je i doktorirao). Australijska državna agencija Commonwealth Scientific and Industrial Research (CSIRO) odbila je da odgovori na pitanje da li su i oni prekinuli saradnju na istraživanjima virusa korona na šišmišima, odnosno kooperaciju sa naučnicima iz Vuhana, kao što su to uradili Amerikanci 24. aprila. U tekstu u “Njuzviku” iznet je niz posrednih optužbi na račun netransparentnog i nesmotrenog rada Faučijevog instituta za javno zdravlje.Pominje se studija dr Zengli i njenog tima, u saradnji sa Univerzitetom Severne Karoline 2015, gde su zaključili da je virus korona sličan SARS-u i da se može sa slepih miševa direktno preneti na ljude, kao i da trenutno nema odgovarajućeg leka ili lečenja.

U tekstu u “Njuzviku” rasvetljava se uloga dr Antonija Faučija u istorijatu opasnih istraživanja sa virusima korona. Pre 11 godina, tokom kontroverze povodom istraživanja o funkciji na virusima ptičjeg gripa, dr Fauci je igrao važnu ulogu u promociji rada. Tvrdio je da je istraživanje vredno rizika koji predstavlja, jer omogućava naučnicima da pripreme antivirusne lekova koji bi mogli biti korisni ako se pojavi i kada se pojavi pandemija. Više od 200 naučnika tada je pozvalo na obustavu rada. Problem je, rekli su, u tome što se povećala verovatnoću, da će se pandemija dogoditi zbog laboratorijske nesreće.Dalje se podseća da je 2014. godine, pod pritiskom Obamine administracije,Nacionalni institut za zdravstvo objavio moratorijum na rad, suspendujući 21 studiju. Tri godine kasnije, u decembru 2017. godine, NIH je okončao moratorijum i počela je druga faza projekta u okviru koje su bila i istraživanja virusu korona kod šišmiša.

PROJEKAT “MENHETN”

PREMA pisanju “Volstrit žurnala”, u senci Task forsa Bele kuće za upravanje krizom u vezi s koronom, koji vode dr Entoni Fauči i Debora Birks, odnedavano radi drugi tim američkih naučnika, na čelu sa nobelovcem Majklom Rozbahom, koji treba da ponudi rešenja za krizu. Nekoliko desetina vrhunskih naučnika finansira mala mreža ultrabogatih industrijskih titana, koji usko sarađuju s vladom. U pitanju su hemijski biolozi, imunobiolozi, neurobiolozi, hronobiolozi, onkolozi… Kolokvijalno, zovu ih “grupa Menhetn”.

Ovaj tim naučnika očigledno ima podršku Trampove administracije, jer njihovi predlozi za postupanje “prolaze” u agenciji za odobrenje lekova. Postoji mišljenje i da je projekat “Menhetn” odobrila Bela kuća kako bi se umanjili značaj i uloga Faučijeve ekipe od 22 stručnjaka, koji svoje utemeljenje imaju u kontaktima sa filantropom Bilom Gejtsom.

Izvor: novosti.rs