Konte: Pregovori teški, zemlje poput Holandije ucenjuju EU

Vidno umoran nakon dva puna dana pregovora u Briselu italijanski premijer Đuzepe Konte noćas posle ponoći, u obraćanju putem svoje fejsbuk stranice priznao je da su „pregovori o pomoći zemljama pogođenim pandemijom kovida-19, teži od njegovih predviđanja, da neke evropske zemlje nisu shvatile ozbiljnost situacije i da „zemlje štediše”, predvođene Holandijom ucenjuju EU.

Kod kuće neki analitičari predviđaju da bi neuspeh pregovora za Italiju, mogao značiti i kraj vlade premijera Kontea.

Očekivano, lider desničarske partije Liga, Mateo Salvini, na skupu u Galipoliju tvrdi „da se u Briselu „zezaju” sa Konteom i da od Evrope Italija neće dobiti ni jednu liru, te da Italijani moraju da se uzdaju u sebe i u svoju štednju”, javlja Tanjug.

List „Korijere dela Sera”, piše da je Đuzepe Konte u polemici sa holandskim premijerom, između ostalog rekao „razumem te, svako ima svog Salvinija”, aludirajući na ultradesnicarskog holandskog političara Gerta Vildersa, koji traži da se Italiji ne pomogne niti jednim centom.

Bivši italijanski premijer Enriko Leta, povodom zahteva Holandije, da pomoć bude manja od previđene i da korišćenje odobrene pomoći prati pravo veta pojedinih zemalja EU, kaže da „nije prihvatljivo da jedna zemlja koja čini sedam odsto stanovnistva EU minira celi dogovor”.

Po njegovoj oceni EU bi umesto da raspravlja „o slučaju Italija” trebalo da stvar obrne i postavi pitanje koliko Holandija zaista želi da bude deo Evrope.

Enriko Leta kaže da ga stav Holandije podseća na nekadašnje ponašanje Engleske.

„Ako Holandiji ne odgovaraju neki dogovor, onda treba da ostane izvan, kao nekada Engleska, i da omogući drugima da napreduju”, predlaže bivši italijanski premijer.

Takođe nekadašnji premijer Mario Monti, upamćen po nepopularnim merama štednje (između ostalog povećanja godina staža, odnosno starosti, potrebnih za penziju) osporava zahtev Holandije na veto pri kontroli sredstava koje će odobriti EU kao pomoć, ali tvrdi da nije sve loše i da je „časa do polovine puna”.

„Mere koje je preduzela EU su važne i bile su nezamislive samo pre godine dana”, tvrdi Mario Monte.

Izvor: politika.rs