Konzervativci Angele Merkel pred teškim ispitom na pokrajinskim izborima

Konzervativci nemačke kancelarke pred teškim su ispitom danas na pokrajinskim izborima na kojima bi se mogli suočiti s nezadovoljstvom birača u Baden-Virtembergu i Porajnju-Falačkoj na početku godine u kojoj bi nakon 15 godina Angela Merkel trebalo da napusti vlast.

Birači su počeli da izlaze na birališta u dve jugozapadne nemačke savezne pokrajine kako bi izabrali lokalne parlamente, a ishod ovih izbora mogao bi imati posledice i na politiku na saveznom nivou, prenosi Hina.

U obe savezne pokrajine trenutni političari na čelu vlada imaju dobrih izgleda da zadrže pozicije. U Baden-Virtembergu na vlasti je već deset godina stranka Zeleni i njihov premijer Vinfrit Krečman (Winfried Kretschmann), koji je prvih pet godina vladao u koaliciji sa Socijaldemokratskom strankom Nemačke (SPD), a poslednjih pet s Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU).

Prema poslednjim ispitivanjima, za Zelene bi danas u ovoj privredno jakoj saveznoj pokrajini moglo da glasa rekordnih 32 do 34 odsto od 7,7 miliona birača s pravom glasa, a za CDU bi, prema anketama, glasalo oko 25 odsto, što je slabiji rezultat nego na prošlim izborima pre pet godina.

Desna, populistička Alternativa za Njemačku (AfD) može računati s podrškom od 12 odsto, a socijaldemokrati iz SPD-a na 10 odsto birača, što bi za obe stranke značilo gubitak u poredjenju s prošlim izborima.

Posmatrači predvidjaju nastavak sadašnje zeleno-demohrišćanske koalicije, čiji rad se i na saveznom nivou smatra uspešnim.

Krečman je prvi i za sada jedini premijer neke savezne pokrajine iz redova Zelenih. On je pripadnik umerenog krila stranke, kombinacijom uspešne privredne politike i tipičnih zelenih tema poput odustajanja od atomske energije, pogodio je raspoloženje glasača u ovoj bogatoj, ali ekološki svesnoj saveznoj pokrajini.

On je takodje izgradio harmoničan odnos i prema konzervativnom krilu demohrišćanske Unije CDU/CSU, bavarskoj Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU), i sa šefom te stranke i premijerom susedne Bavarske Markusom Sederom (Soeder), neguje prisnu saradnju.

U slučaju uverljive pobede u nedelju mnogi očekuju koaliciju Zelenih i demohrišćana i na saveznom nivou, nakon izbora za Bundestag u septembru.

Zeleni su i na saveznom nivou pretekli socijaldemokrate i već duže vreme su, iza Unije CDU/CSU, s oko 20 odsto podrške birača, na drugom mestu popularnosti stranaka.

U susednoj saveznoj pokrajini Porajnje-Falačka poslednjih pet godina na vlasti je socijaldemokratska premijerka Malu Drejer (Dreyer), na čelu “semaforske koalicije” SPD-a, Liberalno-demokratske stranke (FDP) i Zelenih (stranačke boje: crveno, žuto, zeleno).

Ispitivanja javnog mnjenja Drejer daju samo laganu prednost od tri odsto pred rivalom iz CDU-a.

Kako procenjuju promatrači, SPD-u koji je na saveznom nivou od nekada “narodne stranke” s preko 30 odsto glasova pao na podršku svega oko 15 odsto, potrebna je pobeda u Porajnju-Falačkoj, pokrajini s tri miliona birača, kao pozitivan signal u važnoj izbornoj godini.

“SPD mora pokazati da je u stanju i da pobedjuje”, piše Dojče Vele u analizi nedeljnih izbora.

Izbori u ove dve savezne pokrajine, i opštinski izbori u saveznoj pokrajini Hesen, označavaju početak važne izborne godine koja će kulminirati izborima za Bundestag 26. septembra.

Zbog epidemiološke situacije na ovonedjeljnim izborima se očekuje visoki postotak glasača koji će svoj glas predati pisanim putem.

Izvor: beta.rs