Korbin pred izbore predstavio “najradikalniji plan našeg doba”

Lider britanskih laburista Džeremi Korbin danas je objavio predizborni manifest svoje stranke, niz radikalnih i ambicioznih mjera koje će laburisti sprovesti ako na izborima 12. decembraosvoje vlast, prenose agencije.

Program s kojim laburisti izlaze na opšte prijevremene izbore idućeg mjeseca mogao bi transformisati britansko društvo, a uključuje nacionalizaciju ključnih privrednih sektora, masovna ulaganja u infrastrukturu i besplatni širokopojasni internet.

Obećavaju da će vratiti u javno vlasništvo železnicu, poštu i vodosnabdevanje

Britanski glasači tako će se na izborima 12. decembra naći pred izborom između Korbinove “socijalističke” vizije i vizije konzervativnog premijera Borisa Džonsona koja predviđa brzi izlazak iz Evropske unije i izgradnju “dinamične tržišne ekonomije”, prenosi Rojters.

Ljevičarski veteran Korbin ponudio je glasačima “najradikalniji plan našeg doba, pun nade, usmjeren na ljude, s potpuno zaokruženom finansijskom konstrukcijom”. Obećao je da će vratiti u javno vlasništvo željeznicu, poštu, energetski sektor i vodosnabdijevanje ako laburisti osiguraju većinu u parlamentu. Najavljuje i velike investicije u javne usluge, uvođenje 32-satne radne sedmice i reforme u korporativnom sektoru.

Laburistička stranka obećala je i “zelenu industrijsku revoluciju” kojom bi se riješila, kako ju Korbin naziva, “klimatska kriza” usmjeravanjem fokusa pri otvaranju novih radnih mjesta i pri poslovanju kompanija na borbu protiv globalnog zagrijavanja, prenosi Hina.

“Možemo iz temelja izmijeniti privredu kako bi donosila korist širokom krugu ljudi a ne tek šačici”, poručio je Korbin.

Manifest uključuje i petopostotno povećanje plaća zaposlenima u javnom sektoru i ukidanje školarina na fakultetima.

Žele dići poreze za najbogatije

Laburisti namjeravaju i podići poreze građanima s najvišim primanjima, a planiraju i više korporativne poreze i naknade za naftne i multinacionalne kompanije.

Mnogi politički analitičari procjenjuju da će na izborima najvjerovatnije pobijediti konzervativna stranka britanskog premijera Džonsona. U većini anketa laburistička stranka zaostaje za torijevcima za najmanje 10 odsto, napominje dpa.

Premijer Džonson fokusira predizbornu kampanju na obećanje da će izvesti Britaniju iz Evropske unije, optužujući laburističkog lidera da nije izložio koherentnu politiku Bregzita.

Korbin je pak ponovio da će “riješiti Bregzit u roku od šest mjeseci” pregovorima s Evropskom unijom i potom raspisati referendum o sporazumu s EU.

Nakon današnjeg govora laburističkog lidera, Džonson je na Tviteru ponovo obećao Bregzit, najavljujući i dodatna izdvajanja za 20.000 novih policijskih službenika, te za sistem zdravstvenog osiguranja i za školstvo.

Najavio je i “sistem upravljanja imigracijom, koji će se bazirati na bodovanju, po uzoru na onaj u Australiji”.

Očekuje se da će britanski premijer predstaviti predizborni manifest krajem mjeseca.

Izvor: Vijesti.me