Korijere: Pandemija produbljuje razlike u primanjima u EU

Pandemija virusa kovid-19 ubrzava višegodišnji trend povećanja nejednakosti zarada u Evropskoj uniji (EU), što osim ekonomske može postati i politička pretnja, navodi italijanski list Korijere dela sera.

Prosečna plata u Italiji iznoslila je 90 odsto plate u Nemačkoj pre svetske ekonomske krize koja se dogodila pre 12 godina, a sada je prosečna italijanska plata 70 odsto od prosečne nemačke plate, navodi list.

“Možemo se samo zapitati šta će se dogoditi ako se ovakav trend nastavi i tokom narednih 12 godina”, piše Korijere dela sera.

Ta “senka nad Evropom” primorala je nemačku kancelarku Angelu Merkel da izvrši pritisak na lidere za postizanje sporazuma o planu oporavka, jer zna da bi velika divergencija dugoročno postala politička pretnja, a ne samo ekonomska, piše italijanski list i dodaje da su osim Italije i Francuska i Španija u sličnoj situaciji.

Istraživanje koje je nedavno sprovela kompanija Gugl (Google) pokazalo je da se veći broj ljudi vratio na posao i svakodnevnim aktivnostima u Danskoj, Nemačkoj i Holandiji u odnosu na Italiju i Španiju.

Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela mere karantina na celoj teritoriji u borbi protiv virusa kovid-19 koji je teško pogodio tu zemlju odnevši više od 34.000 života, a iz blokade je izašla postepenim popuštanjem mera posle oko tri meseca.

Izvor: tanjug