Kovačevićeve drame na engleskom jeziku

Zbirka drama savremenog srpskog dramskog pisca Dušana Kovačevića na engleskom jeziku „Profešenel and di ader plejz (The Profešional and Other Plays), može se naći u svim knjižarama širom Srbije, objavila je izdavačka kuća „Laguna”, prenosi Tanjug. Antologijski pisac je već imao objavljene zbirke drama u „Laguni”: „Maratonci trče počasni krug”, „Balkanski špijun” i „Sabirni centar”, te knjigu „Dvadeset srpskih podela” i nedavno publikovanu zbirku pesama „Ja to tamo pevam”.

Nova knjiga sa prevodom na engleski jezik sadrži drame koje svedoče o duhu našeg vremena: „Profesionalac”, „Maratonci trče počasni krug”, „Balkanski špijun”, „Proleće u januaru”, „Generalna proba samoubistva” i „Hipnoza jedne ljubavi”.

Kovačević je autor velikog broja dramskih dela u kojima se brišu oštre žanrovske razlike i dolazi do preplitanja komedije karaktera, komedije naravi, farse i drame u užem smislu, kao što je isprepleten i sam život. Njegove drame su igrane u više od 80 stranih pozorišta.

„Za razliku od Topalovića iz ’Maratonaca’, koji decenijama preprodaju iste mrtvačke kovčege, ostajući u okvirima sitne familijarne manufakture, njihovi bliski rođaci su junaci komada ’Generalna proba samoubistva’”, opisuje drame pozorišni kritičar Vladimir Stamenković.

Kovačević je takođe pisao scenario za jedan od najboljih filmova u istoriji domaćeg filma „Ko to tamo peva” Slobodana Šijana, kao i za „Andergraund” Emira Kusturice, ovenčan nagradom „Zlatna Palma” 1995. godine. Upravnik je Zvezdara teatra na čijem se repertoaru trenutno nalaze upravo njegova dela, delom i u režiji samog autora poput „Generalne probe samoubistva”, „Hipnoze jedne ljubavi”, „Klaustrofobične komedije”, „Kumova”. Čuveni „Balkanski špijun” sa uspehom se igra na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i „Urnebesna tragedija” i „Sveti Georgije ubiva aždahu” u Ateljeu 212, gde je davno igrana kultna predstava „Radovan Treći”, takođe prema komediji Kovačevića.

Izvor: politika.rs