Kovid „udara” i na novčanik

Da kovid 19 nije samo opasna, već je i skupa bolest, znaju svi oni koji su imali ili imaju bliski kontakt s njim. Koliko to lečenje košta u bolnicama zna naš zdravstveni sistem, a znaju i oni koji srećom ne završe na kovid odeljenjima, već se leče kod kuće. Korona izbije prilično novca pacijentima iz džepa, a posebno onima koji imaju upalu pluća čije lečenje traje najmanje dve, tri sedmice. Prema nekim procenama, samo za preglede i osnovne lekove za desetak dana terapije potrebno je po osobi izdvojiti oko pet hiljada dinara. U ovo se ne ubraja poseban režim ishrane koji podrazumeva korišćenje svežeg voća i povrća, jače„” hrane niti period oporavka. Virus se, nažalost, jako brzo širi pa se dešava da obole cele porodice, a onda se ti troškovi samo umnožavaju.

– Prve simptome kovida 19 u porodici sam osetio ja. Otišao sam do lekara jer sam imao temperaturu i osećao se malaksalo i tamo „naleteo” na red. Pošto sam čekao više od tri sata, u odlasku kući morao sam da uzmem taksi i to me koštalo oko 600 dinara. Za prvih pet dana dobio sam antibiotik koji je išao na recept. Jedva sam ga našao u apoteci i platio 300 dinara. Lek za razređivanje krvi platio sam oko 150 dinara, ali sam morao sam da kupim probiotik po preporuci. Cene probiotika kreću se od 300 dinara pa naviše u zavisnosti od proizvođača. Kako nisam imao temperaturu više od jednog dana, nisam koristio tablete za obaranje temperature – priča sugrađanin iz Zemuna koji je zbog kovida 19 dobio upalu pluća.

Zbog dijagnostike morao je da uradi dva testa – De-dimer i CRP. Za tu laboratorijsku dijagnostiku platio je 2.300 dinara.

Ali tu nije bio kraj. Dan-dva posle njega simptome bolesti dobila je njegova supruga, zatim dve ćerke, zet i njegovi roditelji…

– Sreća je samo što niko od nas nije završio u bolnici. Svi smo kovid preležali kod kuće, ali da je bilo grozno, bilo je. U jednom trenutku smo došli u situaciju da smo svi bili u krevetu i da nismo mogli ni jedni drugima da pomognemo. Posle pet dana od prvog pregleda otišao sam na kontrolu. Doktor me uputio na rendgen pa se ispostavilo da imam početak upale pluća. Dobio sam novu terapiju za narednih pet dana, antibiotik koji košta 850 dinara i kortikosteroid čija je cena oko 400 dinara. Sve vreme sam po preporuci lekara koristio De i Ce vitamin i cink i selen. Kutija vitamina De od 100 komada je oko 1.650 dinara, Ce vitamina 350, a cink i selen su oko 500. Posle toga usledila je još jedna kontrola i opet novi antibiotik. Njega sam dobio na recept i cena mu je bila oko 400 dinara. Moja supruga imala je i temperaturu pa je koristila lek za njeno obaranje koji košta oko 300 dinara. Kada uzmem sve u obzir, naše tri porodice lečenje je koštalo između 250 i 300 evra – kaže ovaj Zemunac hvaleći lekare i sestre sa kojima je imao kontakt. Prema pacijentima su izuzetni.

Kada je reč o „izbijanju” novca iz džepa, bolje nije prošao ni četrdesetogodišnji sugrađanin sa Voždovca. On je više od deset dana neprekidno imao temperaturu i za dve sedmice koristio sedam različitih vrsta lekova.

– Suprugu sam samo za lekove dala oko 2.000 dinara, plus za vitamine oko 6.000. U „troškove” ne računam voće. Ja nisam imala simptome, ali zbog muža i bolesne dece nisam mogla na posao. Međutim, posle desetak dana iz firme su tražili da se vratim da radim. Morala sam na svoj zahtev da uradim test koji košta oko 2.000 dinara. Ispostavilo se da sam i ja pozitivna, pa sad moramo sve iz početka. Čekanje, lekar, po potrebi lekovi? Korona je prvenstveno udar na naše zdravlje, na naš život, ali i na džep. Sreća je samo što je suprugu sada bolje. I dalje ima upalu pluća, malaksao je, lako se zamara, ali mu je bar temperatura prošla – priča supruga ovog Voždovčanina.

Kako kažu apotekari, mnogi pacijenti osim osnovne i vitaminske terapije zbog neuroloških problema moraju da koriste alfalipoinsku kiselinu koja košta oko 900 dinara, a oni koji imaju dijabetes lek čija je cena oko 6.000 dinara.

Izvor: politika.rs