Kraljevska porodica: Sahrana je „idealna prilika“ za okončanje raskola

Zajednička tuga zbog smrti vojvode od Edinburga „idealna je prilika” da budu prekinuti svi raskoli u Kraljevskoj porodici, rekao je bivši britanski premijer Ser Džon Mejdžor.

Ser Džon, koji je bio neka vrsta zastupnika prinčeva Vilijama i Harija posle smrti njihove majke, princeze Dajane, rekao je da se nada da će to okončati svako „trvenje” između njih dvojice.

Takođe je rekao da kraljici treba ostaviti vremena da odboluje smrt supruga.

Prinčevi Vilijam i Hari biće na sahrani dede u subotu, 17. aprila.

Princ Filip je preminuo u petak, 9. aprila u 99. godini.

Komentari bivšeg britanskog premijera usledili su pošto je kardinal Vinsent Nikols, poglavar katoličke crkve u Engleskoj i Velsu, sugerisao da okupljanje na sahrani princa Filipa pomogne u izlečenju svih napetosti.

Princ Hari, koji ima titulu vojvode od Saseksa, doći će iz SAD na sahranu u subotu bez supruge Megan Markl, koja je trudna i po naređenju lekara mora da ostane kod kuće u Kaliforniji.

Princ Čarls, sin princa Filipa, i članovi kraljevske porodice biće pored kovčega uoči sahrane u dvorcu Vindzor.

Mejdžor, koji je bio postavljen za posebnog staratelja prinčeva posle smrti njihove majke Dajane 1997. godine, rekao je za BBC: „Napetosti, za koje nam je rečeno da postoje, trebalo bi rešiti što je pre moguće”.

„Oni dele osećanja. Trenutno dele tugu zbog smrti njihovog dede. Mislim da je [ovo] idealna prilika.

„Zaista se nadam se da je moguće popraviti pukotine koje bi mogle da postoje.”

Hari i Megan, koji su se povukli sa kraljevskih dužnosti, dali su intervju američkoj voditeljki Opri Vinfri prošlog meseca.

Vojvoda od Saseksa je za odnose sa starijim bratom rekao: „Trenutno je to kao ‘svemir’. Ali vreme, nadam se, sve leči.”

Džon Mejdžor je rekao i da je kraljica na „usamljenom položaju na mnogo načina”, a princ Filip je bio osoba „koja je mogla da se rastereti”.

Period nacionalne žalosti biće završen posle 17. aprila, kada će princ Filip biti sahranjen u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor.

Izvor: BBC na srpskom