Kraljica opere i metal muzike!

Svima na zemaljskoj kugli dobro je poznata razlika između Opere i Metala, međutim, jedna žena je uspela da ukloni barijere između ova dva sveta i predstavi svima jednu novu dimenziju u svetu muzike.

 Naime, u pitanju je Tarja Turunen, nekadašnja članica simfonijskog metal benda iz Finske “Nightwish”. 

Tarja Turunen Concert | 12.2.2021 Live Music Club Trezzo sull'Adda ...
Izvor: festivaly.eu

Bila je pevačica u tom bendu od početka njihovog  pojavljivanja u javnosti, grupa je osnovana 1996. godine. Tokom perioda u kome je ona bila članica benda, imali su jednu veoma posebnu notu u muzici koju stvaraju. To je bilo baš zbog njene specifične boje glasa, koja je bila potpuno za svet Opere, ali je isto tako dobro zvučala uz zvuk električne gitare i bubnjeva, svima je bilo neverovatno spojiti nešto, naizgled, vrlo nespojivo. Ona je uspela u tome, iz tog razloga se pesme koje su oni zajedno stvorili slušaju i dan danas, kvalitet svega toga je nešto što niko ne može nadmašiti, niti zameniti.

Na veliku žalost njihovih fanova, Tarja je odlučila da započne svoju solo karijeru i napusti „Nightwish“. Trenutno se takođe fokusira na to. Ovu svemoguću ženu ni to nije sprečilo da nastavi da stvara remek dela današnjice.

Njen čarobni i vanvremenski glas može se nazvati pravom umetnošću. Neki ljudi jednostavno u sebi nose čistu magiju, nije potrebno da stvaraju slike ili pisana dela kako bi se nazvali umetnikom, jednostavno, njihova ličnost i ono što nose u sebi je umetnost i niko to ne može poreći. Ukoliko i pokuša, neka pronađe još jednu osobu na svetu koja je uspela da spoji nespojive stvari i da to ispadne baš kako treba.

Tarja Turunen, pored svog ogromnog talenta za pevanje ima još jedan, a to je da sama piše svoje pesme. Neverovatno je koliko jedna osoba može učiniti za čovečanstvo i obogatiti ovaj sivi svet, obojiti ga najlepšim bojama.

Među pitanjima njenih fanova, našlo se i jedno u kome su je pitali koja je bila pesma koja je za nju predstavljala izazov i bila teška za interpretaciju, na šta je ona odgovorila da je to bila pesma “Passion and the opera”, u kojoj se jasno vidi mešavina dva muzička pravca. Retko koja zvezda današnjice bi se usudila da otpeva ovu pesmu i da joj parira, niko to ne bi mogao da učini kao ona, kako kažu njeni obožavaoci.

Kada je napustila “Nightwish”, na njeno mesto je došla Anette Olzon, a nešto kasnije i Floor Jansen. Međutim, niko nije uspeo da je zameni i učini istu stvar za ovaj bend, a to je da napravi tu magiju i spoji dva kontrasta. Prošle su godine od kada je napustila bend, ali priča o njenom anđeoskom glasu ne jenjava, naime, svi su počeli da je porede sa Floor Jansen i govore kako joj ona nije adekvatna zamena u bendu. Nije lako naći se u situaciji u kojoj se nalazi Floor, teško je uhvatiti se u koštac sa takvim talentom.

Njenu karijeru, svakako je obeležila i obrada mnogima poznate pesme iz filma “Fantom iz Opere”, u kome se takođe pominje “anđeoski glas”, uspela je da tu pesmu iznese na svoj način i napravi metal verziju, koja zvuči odlično u njenoj interpretaciji, mnogi kritičari su ostali u čudu nakon slušanja ove verzije pesme, nisu očekivali da to može tako da zvuči, komentar je bio i “da zvuči bolje od originala, kao i da je ta pesma zapravo uvek i trebalo da bude tako interpretirana.”

Ubacila je sebi svojstven, mistični deo u pesmu, prosto je vratila u život, donela je neku dozu straha u sve to, zvuči jako dramatično, kako bi i trebalo.

Takođe, brojne njene kolege bi se složile sa konstatacijom da je ona zaista nezamenjiva.

Simone Simons, članica metal benda “Epica”, ne osporava talenat svoje prijateljice, podržava je u solo karijeri i jednom prilikom je izjavila kako” lično poznaje Tarju, da je jako draga osoba i sjajna pevačica.”

Tarja Turunen — timtronckoe: Simone and Tarja Photo © Tim...
Izvor: Tarja Turunen – tumblr

Cristina Scabbia, članica metal benda iz Italije “Lacuna Coil”, takođe je govorila o Tarji. Naime, njih dve su snimile i jednu zajedničku pesmu pod nazivom “Goodbye Stranger”. Izjavila je da je “odmah prihvatila ponudu za saradnju, posebno je bila srećna jer je to osoba kojoj se divi i poštuje je, ali joj je takođe bilo i čudno da učestvuje u nečemu što nije ona sama pisala.”

Danijela Milošević