Kuba osudila sankcije Vašingtona i poručila SAD da se bave policijskim nasiljem na svojoj teritoriji

Kuba je osudila “neosnovane” sankcije koje je Vašington najavio protiv kubanskog ministra odbrane i poručila SAD da se bave policijskom represijom i nasiljem na svojoj teritoriji.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je juče da su nove sankcije Kubi kao znak protesta zbog “suzbijanja” nedavnih protesta u toj ostrvskoj državi, “tek početak”.

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen rekla je da su uvedene sankcije protiv kubanskog ministra odbrane Alvara Lopesa Mijere i specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova zbog nedavnog gušenja protesta na Kubi.

Šef kubanske diplomatije Bruno Rodriges na Tviteru je osudio uvođenje sankcija.

“Odbacujem neosnovane i klevetničke sankcije vlade SAD protiv (…) Alvara Lopesa Mijere i Specijalne brigade”, naveo je Rodrigues.

Na Kubi su nedavno održani protesti tokom kojih je u neredima poginula jedna osoba i nekoliko desetina povrijeđeno. Prema navodima opozicije na Kubi, uhapšeno je oko 100 ljudi.

Kubanci su izašli na ulice nezadovoljni zbog nestašice hrane i drugih potrepština, porasta cijena i prekida struje, a neki su pozivali na promjenu vlade.

Izvor: vijesti.me