Kuomo: Testovi antitela za Njujork pokazuju da je Covid-19 manje koban nego što se ranije mislilo

Rano testiranje antitela na koronavirus u 19 njujorških okruga ukazuje da je do 2.7 miliona ljudi moglo biti inficirano samo u državi, što znači da je realna stopa smrti možda mnogo niža, otkrio je guverner Andru Kuomo.

Rezultati slučajnog uzorka testiranja od 3.000 Njujorčana otkrili su da se oko 13.9 procenata stanovnika države verovatno i oporavilo od koronavirusa, izjavio je Kuomo na konferenciji za novinare u četvrtak.

Dok je guverner upozoravao da su rezultati preliminarni i variraju od okruga do države, on je ipak uspeo da dovede u pitanje percepciju virusa kao smrtnu pretnju za Njujorčane. Novi brojevi ukazuju da ova revidirana stopa zaraze, u poređenju sa 15.740 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom širom zemlje, ukazuje na stopu smrtnosti od samo oko 0,5 – mnogo nižu nego što se ranije verovalo.

Njujork je epicentar epidemije koronavirusa u SAD, a bio je najteže pogođen s obzirom na veliku gustinu naseljenosti. Međutim, čak i u gradu, gdje je 21,2 procenta pozitivno testirano na antitela Covid-19 (1,77 miliona ljudi) tokom ovog ispitivanja, broj žrtava od 15.000 smrtnih slučajeva ukazuje na stopu smrtnosti od 0,8 procenata.

Izvan grada stope su niže – stanovnici Long Islanda testirali su se pozitivno sa stopom od 16,7 procenata, dok je u okrugu Westchester i Rockland pozitivno 11,7 procenata. Ostatak države je pokazao mnogo niže rezultate, sa 3,6 procenata.

Cuomo je priznao da virus ne napada čitavu državu podjednako i progovorio je ranije ove nedelje o ponovnom otvaranju unutrašnjih regija pre nego što se pozabavi gusto naseljenim metropolitskim oblastima. Međutim, nedavno je produžio zatvaranje države do sredine maja i upozorio je da ne dozvoljava bilo kome da se vrati na posao bez širokog testiranja.

Testovi na antitela sprovedeni su u trgovinama i prodajnim centrima na 40 lokacija u 19 okruga Njujorka i nisu uključivali ležeće pacijente ili one koji su previše bolesni da bi mogli izaći iz svojih domova. Međutim, rezultati podržavaju zaključke istraživača iz Santa Clara, California i Chelsea u Massachusettsu, koji su otkrili sličnu široko rasprostranjenu asimptomatsku i blagu infekciju u populaciji na koju, kako se verovalo, virus ne utiče.

Izvor: logicno.co