Kvar u Bugarskoj, Srbija hitno reagovala

Javno preduzeće “Srbijagas” je zbog kvara na gasovodu u Bugarskoj interventno uvezlo pet miliona kubnih metara gasa iz Mađarske.

“Očekuje se da će od 16 časova biti stabilizovani svi sistemi u snabdevanju gasa u Srbiji”, kazao je generalni direktor tog preduzeća Dušan Bajatović.

Prema njegovim rečima, pukla je cev u kompresorskoj stanici na gasovodu u Bugarskoj i prekinuta je isporuke ovog energenta našoj zemlji.

“‘Srbijagas’ je obezbedio interventne količine gasa iz Mađarske interventnim uvozom od pet miliona metara kubnih gasa. I zajedno sa onim što možemo da proizvedemo u Banatskom Dvoru vratićemo sistem u potpunosti na parametre koji su normalni za rad sistema za sve potrošače, i domaćinstva i industriju”, rekao je Bajatović.

Dodao je da je “Srbijagas” u mogućnosti da interveniše i sutra ako bude trebalo, pošto još nema tačnih podataka kada će biti završena popravka gasnog sistema u Bugarskoj.

Bajatović pojašnjava za Tanjug da je jutros posle tri sata pukla cev u rejonu kompresorske stanice Provadija u Bugarskoj, zbog čega je prekinuta isporuka gasa ka Rumuniji i ka Srbiji.

“U međuvremenu je pravac prema Rumuniji najvećim delom osposobljen, a što se tiče pravca prema Srbiji, radi se na saniranju pukotine na cevi. To je izazvalo poremećaj u srpskom sistemu zbog nedostatka gasa”, objasnio je Bajatović.

Ističe da je nezahvalno davati procene kada će Bugari otkloniti kvar i da trenutno ne postoje tačne informacije.

“Ono što možemo da očekujemo najbrže da se desi jeste da se sutra ujutru posle šest časova stabilizuju isporuke iz Bugarske. Ako se to ne desi, ‘Srbijgas’ će i dalje vršiti interventan uvoz gasa iz Mađarske ili Austrije. Stručne službe ‘Srbijagasa’ rade na tome”, naveo je Bajatović.

Kako je ranije danas saopšteno, zbog kvara na gasovodu u Bugarskoj prekinuta je isporuka gasa Novosadskim toplanama, i zato je jutros od šest sati prekinulo snabdevane toplotnom energijom i priprema tople potrošne vode za sve korisnike.

Posle normalizacije isporuke preduzeća “Srbijagas” i stabilizacije tehničkog sistema toplana, stoji u saopštenju, uspostaviće se uobičajen režim rada.

Poremećaji u drugim okolnim zemljama

Dotok gasa u Srbiju, Rumuniju i Mađarsku gasovodom Turski tok privremeno je obustavljen zbog pucanja cevi na deonici Vetrino–Hrabrovo u Bugarskoj, objavio je bugarski operater gasovoda Bulgartransgas u hitnoj poruci na svom veb-sajtu.

Radio Bugarsja prenosi da je 1. novembra u 3,0 sata ujutro pukla cev na starom delu gasovod Bulgartransgasa u ataru sela Vetrino ka Rumuniji. Transport prirodnog gasa u Rumuniji je automatski obustavljen u 3.15 časova, a isporuke ka Srbiji i Mađarskoj su obustavljene u sedam časova, navodi se u vesti. Dodaje se da je jutros posle osam časova delimično obnovljen tranzit za Rumuniju i da su ekipe za vanredne situacije kompanije na mestu kvara kako bi oštećeni deo gasovoda zamenile u najkraćem mogućem roku.

Podsetimo, do poremećaja je došlo i u BiH, te je kompanija Energoinvest saopštila da je jutros od četiri sata došlo do kvara na transportnoj trasi gasa kroz Bugarsku, čime je poremećen normalan dotok gasa u tu zemlju.

Na terenu gde se dogodio incident niko nije povređen, niti je načinjena materijalna šteta trećim licima, saopšteno je iz Bulgartransgasa.

Izvor: b92.net