Lajčak: Dijalog platforma za sigurniju budućnost

Specijalni izaslanik Evropske unije za diijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da dijalogom koji posreduje EU imaju platformu za prevazilaženje problema iz prošlosti i okretanje ka boljoj budućnosti.

“Sa dijalogom koji vodi EU Kosovo i Srbija imaju platformu da prevaziđu zaostavštinu iz prošlosti i krenu ka boljoj, sigurnijoj i prosperitetnijoj budućnosti za svoje ljude, zajednice i društva kao dio naše evropske porodice”, objavio je Lajčak na svom Tviter nalogu.

On je pozdravio i izjavu šefova misija na Kosovu u kojoj se poziva na regionalnu saradnju.

Šefovi misija EU, ambasadori Velike Britanije, Švajcarske i Norveške, šef Euleksa i koordinator UN za razvoj pozvali su političke lidere i lidere institucija na Kosovu da se uzdrže od politizacije vrijedne i neophodne međunarodne pomoći

Kako je navela u saopštenju šefice Kancelarije EU, specijalne predstavnice EU na Kosovu, kosovske vlasti pozvane su da podrže sve nacionalne i međunarodne napore za ublažavanje socijalnog i ekonomskog uticaja koronavirusa.

“U zdravstvenoj krizi bez presedana zbog virusa COVID-19, vi, narod Kosova, pokazujete izdržljivost i odgovornost. Suočeni sa ovom globalnom pandemijom, politiku moramo da ostavimo po strani, a politički akteri moraju da rade zajedno kako bi obezbijedili da svi građani, bez razlike, dobiju potrebnu medicinsku pomoć i ekonomsku podršku”, navodi se u saopštenju šefova misija.

Zbog pošiljke od 1.000 testova na koronavirus iz Srbije, dostavljene u petak kosovskom Institutu za javno zdravlje u Prištini, odlazeća vlada Aljbina Kurtija ponovo se našla na meti kritike kosovske opozicije i dijela javnosti.

Pokrenuta je i peticija da se pošiljka odbije, a zamjenik predsjednika Udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj zatražio je hitnu istragu i pozvao Institut da testove “baci u smeće”.

Izvor: vijesti.me