Lamborgini u godini pandemije zabeležio najveći profit

Prošla godina, koju je obeležila pandemija korona virusa, bila je za Lamborgini istovremeno i najprofitabilnija u istoriji, saopštio je čuveni italijanski proizvođač luksuznih automobila.

„Iznenađeni smo podacima. Idealna kombinacija modela i prilagođavanje naših proizvoda zahtevima kupaca vinuli su profitabilnost na najviši nivo ikada”, izjavio je Stefan Vinkelman, šef popularnog italijanskog brenda s tradicijom dugom 58 godina, prenosi „Blumberg”.

Vinkelman pod tim podrazumeva, objašnjava njujorška agencija, neverovatan uspeh SUV modela Urus i rasprodatu ograničenu seriju superautomobila kao što je Sijan, koji košta 3,7 miliona dolara.

Italijanska automobilska kompanija, članica Folksvagen grupe, prodala je prošle godine 7.430 automobila širom sveta, što je drugi najbolji rezultat posle 2019. kada je isporučeno 8.250 jedinica.

Lamborgini je odbio da precizira koliko je tačno iznosila operativna marža ili koliko je procentualno povećana u odnosu na 2019, ali je naveo da je prošlogodišnji prihod iznosio 1,61 milijardi evra (1,93 milijarde dolara), što je za 11 odsto manje nego 2019. Kompanija pripisuje manji prihod dvomesečnoj obustavi proizvodnje zbog pandemije prošlog proleća.

Sjedinjene Države, sa isporučenih 2.224 vozila, ostale su najveće Lamborginijevo tržište, na drugom mestu je Nemačka sa 607 prodatih jedinica, a na trećem Kina, gde je prodato 604 automobila, prenosi Tanjug.

Budući da izveštaji iz Kine pokazuju rast prodaje u dosadašnjem toku 2021, ta zemlja bi trebalo da ovu godinu završi na drugoj poziciji, kaže Vinkelman.

Izvor: politika.rs