Lavrov: Moskva bi mogla da zamrzne kontakte sa EU kao odgovor na sankcije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je danas da bi Moskva mogla da zamrzne kontakte sa Evropskom unijom kao odgovor na sankcije čije se uvodjenje najavljuje zbog trovanja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Ministri spoljnih poslova EU su se juče na sastanku u Luksemburgu dogovorili da uvedu nove sankcije ruskim zvaničnicima i organizacijama za koje se sumnja da su otrovali Navaljnog.

“Verovatno moramo privremeno da prestanemo da razgovaramo sa tim ljudima na Zapadu koji su odgovorni za spoljnu politiku i ne razumeju potrebu za dijalogom s poštovanjem”, rekao je Lavrov na konferenciji kojoj su prisustvovali eksperti u Moskvi.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nedavno je davala izjave u kojima odbacuje partnerstvo sa Rusijom, a Lavrov je na to rekao da će se taj scenario ostvariti ako je to ono što EU želi.

“Rusija želi da shvati da li je moguće poslovati sa EU u sadašnjim uslovima”, dodao je Lavrov.

Nemačka i Francuska su juče na sastanku u Luksemburgu pozvale ostale države članice da zamrznu imovinu i zabrane putovanje u EU osumnjičenima za trovanje Navaljnog. Sankcije su uvedene pod izgovorom borbe protiv upotrebe hemijskog oružija.

Protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina prebačen je u Nemačku dva dana pošto mu je pozlilo 20. avgusta na domaćem letu u Rusiji.

Navaljni (44) je držan u indukovanoj komi više od dve nedelje i lečen je protivotrovom. Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umešanost u trovanju, a Kremlj je optužbe odbacio kao “apsolutno neutemeljene i neprihvatljive”.

Ruski opozicionar je 23. septembra pušten na kućno lečenje i oporavlja se u Berlinu.

Izvor: beta.rs