Lavrov: Moskva očekuje da Amerika ne nameće silom svoj razvojni model

Moskva očekuje da će Vašington napustiti upotrebu sile i druge metode nametanja svog razvojnog modela drugima, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na Generalnoj debati 76. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

On je rekao da Rusija podržava uzajamno priznavanje vakcina protiv kovida 19 koje se odobravaju na državnom nivou, javlja TASS a prenosi Tanjug.

Što se tiče kontorle naoružanja, Lavrov je rekao da bi rešenje koje bi bilo prihvatljivo i za Rusiju i za SAD moglo da bude postignuto ako postoji dobra volja za to.

„Velika očekivanja povezana su i sa izgledima rusko-američkog dijaloga o budućnosti kontrole naoružanja, o čijem početku je pregovarano na rusko-američkom samitu u Ženevi. Imajući dobru volju, sasvim je realno postići međusobno prihvatljiva rešenja”, smatra on.

Prema njegovim rečima, predstojeći Samit demokratija, koji je inicirao Vašington, označiće korak ka podeli međunarodne zajednice na „nas” i „njih”.

„Inicijativa Sjedinjenih Američkih Država da se održi Samit demokratija je još jedan primer toga. Vašington će sigurno biti taj koji će izabrati učesnike događaja, polažući pravo da odlučuje koje zemlje ispunjavaju demokratske standarde. U stvari, inicijativa je u skladu sa duhom Hladnog rata, jer je to proglašavanje novog krstaškog rata protiv svih onih koji ne dele te ideje”, naglasio je Lavrov.

On je kazao da Rusija poziva Saveta bezbednosti UN da se prilagodi realnosti policentričnog svetskog poretka, proširujući ga azijskim i latinoameričkim zemljama.

Izvor: politika.rs