Lavrov: Rusija je spremna za bolje odnose sa EU uprkos zahladjenju

Šef ruske doplomatije Sergej Lavrov optužio je danas Evropsku uniju za zamrzavanje odnosa, ali je istakao da je Moskva i dalje spremna da ih popravi ako vidi pozitivne signale iz tog bloka.

On je, posle razgovora sa finskim kolegom Pekom Havistom u Sankt Peterburgu, rekao da će, “ako EU odluči da je neophodno obnoviti odnose, biti spremni za to”.

Izjava Lavrova usledila je posle njegovog prošlonedeljnog upozorenja da je Moskva spremna na prekid odnosa sa 27-članim blokom ako Brisel uvede nove sankcije koje bi nanele štetu ruskoj ekonomiji.

Odnosi Rusije i EU, koji su na najnižem nivou od hladnog rata, posle aneksije Krima od strane Moskve 2014. godine i podrške separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine, dodatno su pogoršani zbog hapšenja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Rusija je odbacila kritike SAD i EU zbog hapšenja i presude ruskog opozicionara i represije nad demonstrantima koji su tražili njegovo puštanje, kao mešanje u unutrašnje stvari.

Za vreme posete šefa diplomatije EU Žozepa Borela Rusiji, ranije ovog meseca, Moskva je proterala diplomate iz Nemačke, Švedske i Poljske zbog učešća u na protestima podrške Navaljnom.

Havisto je ponovio žestoku kritiku EU zbog proterivanja diplomata, napominjući da su oni samo radili svoj posao posmatrajući proteste i potvrdio zahtev Brisela za oslobadjanjem Navaljnog.

Lavrov je rekao da su sankcije EU naštetile ekonomskim odnosima, a politički kontakti ograničeni na sporadičnu razmenu mišljenja o medjunarodnim krizama.

“Od naših odnosa ostalo je malo, a naši razgovori se fokusiraju na Siriju, iranski nuklearni program i neka druga medjunarodna pitanja”, rekao je on.

On je ponovio spremnost Moskve da razgovara o svim pitanjima od zajedničkog interesa bez pokušaja nametanja.

Dodao je da, dok su odnosi Rusije i EU u zastoju, Moskva održava snažne bilateralne kontakte sa pojedinim članicama EU, kao i da će ih dalje razvijati uprkos šteti nanesenoj sankcijama.

On je rekao da ne treba mešati EU i Evropu. “Ne napuštamo Evropu, u Evropi imamo puno prijatelja koji dele naše stavove”.

Izvor: beta.rs