Lavrov: Rusija se odlučno protivi reviziji Dejtonskog sporazuma

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako se njegova zemlja odlučno protivi modifikacijama Dejtonskog sporazuma, osim onima koje bi podrazumevale ukidanje kancelarije Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR), prenosi Hina.

“Očigledno je da su pravila utvrđena u mirovnom sporazumu 1995. godine u suprotnosti s nečijim interesima i sprečavaju sprovođenje smernica koje se nameću spolja. Nikako to ne smatramo dovoljnim razlogom za razgovor o reviziji Dejtona, koji već četvrt veka uspešno osigurava mir, sigurnost i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji u celosti”, kazao je Lavrov u intervjuu koji je u sredu objavio list “Glas Srpske”.

Dodao je kako su bilo kakve promene Dajtona prihvatljive isključivo kao rezultat ravnopravnog dogovora između tri konstitutivna naroda, ali je potvrdio i kako se Rusija zalaže za što brže ukidanje OHR-a utvrdivši kako je njegova uloga “odavno iscrpljena”.

Lavrov je u sredu trebao da doputuje u službenu posetu BiH, ali je u zadnji trenutak otkazan jer je ruski šef diplomatije morao u samoizolaciju nakon što je utvrđeno da je bio u kontaktu s osobama zaraženim koronavirusom.

Uoči te posete on je dao intervjuu za banjalučki list, koji je pod kontrolom vlasti Republike Srpske, a istakao je kako između Rusije i tog entiteta postoji “bratsko razumevanje” uz jasnu potporu Moskve statusu i ovlašćenjima koje RS ima temeljem odredbi Dejtonskog sporazuma.

Utvrdio je i kako ti posebni odnosi Moskve i Banje Luke “nisu usmereni protiv bilo koga”.

Ruski prirodni plin u BiH

Protokol Lavrovljeve otkazane posete BiH predviđao je i njegov odvojeni susret sa zvaničnicima iz RS i to u Istočnom Sarajevu, kao i posebnu konferenciju za novinare s Miloradom Dodikom, a deo medija i analitičara odmah je to protumačio kao potporu Rusije Dodiku uoči lokalnih izbora zakazanih za 15. novembar.

Ruski šef diplomatije u intervjuu je ipak izbegao bilo kakvo jasno svrstavanje ističući kako odnos njegove zemlje s BiH karakteriše “prijateljski pragmatizam, obostrano poštovanje i uzajamno razumevanje o velikom broju pitanja”.

Kazao je i kako Rusija ostaje pouzdani snabdevač BiH prirodnim plinom, kako je to bio slučaj i do sada. Ova izjava dolazi u trenutku kada BiH, uz snažnu potporu SAD i EU, pokušava smanjiti zavisnost o ruskom plinu povezivanjem svoje plinske mreže s onom u Hrvatskoj preko Zagvozda.

Komentarišući  tvrdnje SAD-a da Rusija na Balkanu širi “maligni uticaj” Lavrov je te konstatacije kvalifikovao kao “prazne priče i insinuacije bez dokaza”.

Tvrdi kako Rusija odnose s regijom temelji na normama međunarodnog prava i u interesu stabilnosti, a to ipak, po njegovim rečima, ne odgovara faktorima koji bi regiju želeli pretvoriti u arenu geopolitičke konfrontacije.

“To su ne samo nespretni napori da se ocrni politika Rusije na Balkanu već i pokušaji prikrivanja vlastitih ružnih planova”, izjavio je Lavrov odbacujući ocene SAD-a o destabilizirajućem uticaju Moskve na Balkan pa tako i na BiH.

Izvor: Vijesti.me