Legendarni gradonačelnik imao još jedan veliki plan za Beograd

Legendarni gradonačelnik Branko Pešić doneo je početkom 1968. godine odluku, koju je potom usvojila Skupština Grada Beograda, da se ukloni stari most na Savi koji su sagradili nacisti tokom okupacije.

– Pešić je imao viziju modernizacije čitavog Beograda u kojoj nije bilo mesta za most koji je direktno podsećao na teskobu okupacije, ali i istovremeno bio tehnički zastareo i prevaziđen kao arhitektonsko rešenje – podatak je koji se navodi u Fejsbuk grupi Kaldrma BGD.

Pešić u tom trenutku na umu za Beograd ima dva potpuno nova moderna mosta – Gazelu i novi železnički most preko Save. Ujedno je planirano i proširenje mosta “Bratstvo Jedinstvo” u Brankovoj ulici za još dve trake.

Zbog svega toga odlučuje da se krene u uklanjanje mosta koji smeta toj ideji razvoja.

Usled nedostatka novca, Skupština Grada Beograda, međutim, donosi u leto iste godine (avgusta 1968.) odluku da se zbog potreba saobraćaja, stari most ipak zadrži dok se ne steknu uslovi za njegovo trajno uklanjanje i umesto toga ojača njegova noseća konstrukcija kako bi prihvatio pojačani saobraćaj ka Novom Beogradu.

Izvor: srbijadanas