Lek koji pijemo za temperaturu značajno smanjuje rizik od nekoliko tipova raka!

Osim što ublažava bol, deluje protivupalno i snižava visoku temperaturu, aspirin može pridoneti smanjenju rizika od razvoja nekoliko tipova raka probavnog sastava, objavili su italijanski naučnici u časopisu Annals of Oncology. Zaključak temelje na metaanalizi 113 već postojećih studija sprovedenih od 2011. do 2019. godine, prenosi Washington Post.

Ali to ne znači da trebate ‘navaliti’ na aspirin niti ga smete u bilo kojoj većoj dozi početi uzimati na svoju ruku jer može izazvati unutrašnja krvarenja.

Kod osoba koje su svakodnevno uzimale jedan ili dva aspirina uočen je manji rizik od razvoja kolorektalnog raka (27 posto), raka jednjaka (33 posto), želuca (36 posto), gušterače (22 posto) i raka jetre i žučnjaka (38 posto).

Za sve tipove raka vredi isto – što su pacijenti dublje uzimali aspirin, veći su bili izgledi da se bolest neće razviti. U nekim slučajevima i doziranje je igralo značajnu ulogu, pa je s većim dozama rizik bio niži, kao primer kod kolorektalnog raka.

Lek vam obvezno mora propisati doktor.
No naučnici upozoravaju da rezultati ove studije ne znače da trebate ‘navaliti’ na aspirin niti ga smete u bilo kojoj većoj dozi početi uzimati na svoju ruku jer može izazvati unutrašnja krvarenja, posebno u želucu ili u mozgu.

Osnovna supstanca aspirina je acetilsalicilna kiselina. Za lekovita svojstva aspirina zaslužni su salicilati, stvari koje se prirodno pojavljuju u biljkama. Salicin, hemijski sličan aspirinu, među ostalim biljkama sadrži i bela vrba.

Prikaži sliku na Twitteru
Prikaži sliku na Twitteru
Najistraživaniji lek na svetu

Iz kore bele vrbe salicin je izoliran u Francuskoj 1828. godine. Deset godina kasnije u Italiji su ga farmaceuti ‘ojačali’ stvorivši salicilnu kiselinu, od koje se, nakon nekoliko jednog veka kroz brojne hemijske procese u laboratorijima nemačke hemijsko-farmaceutske kancelarije Bayer (iz biljke oslad ili Spirea ulmaria) dobila acetilsalicilna kiselina, odnosno lek koji je Bayer patentirao pod imenom Aspirin.

‘A’ se odnosi na acetil, a ‘spir’ na latinsko ime oslada. Aspirin spada u najistraživanijie lekove na svetu: procenjuje se da se o aspirinu godišnje sprovede između sedamsto i hiljadu kliničkih ispitivanja te napiše više od 3500 naučnih radova.

Izvor: net.hr