“Lepa Brena prodžekt” u Bitefu

Prodaja karata u Bitef teatru nikada brža. Rasprodata premijera i tri reprize do kraja godine. Premijerno izvođenje predstave “Lepa Brena prodžekt” privukao je publiku i izazvao različite komentare, a svi pogledi bili su upereni ka njoj, zvezdi iz naslova. Lepa Brena bila je na premijeri.

Sjatio se Beograd na premijeru. Uz poznata lica i medije, koji inače prate rad pozorišta, pojavili su se i drugi, privučeni najavom da na premijeru stiže pevačica – poslovna, ali i ranjiva žena, Jugoslovenka – Lepa Brena. Sve te njene uloge obradilo je petoro referentnih dramskih pisaca.Pripremila Snežana Stamenković Jojić

“Nismo radili dokumentarnu predstavu, nego da svako od njih otelotvori jedan taj aspekat same Lepe Brene, jedan aspekat društvene realnosti zapravo koji se prelama kroz Lepu Brenu, fenomen njene karijere”, objašnjava Olga Dimitrijević, koautor koncepta, pisac i reditelj predstave.

Dramska spisateljica Maja Pelević kaže da se bavila Brenom biznismenkom, savremenom Brenom. “Ona je Brena refleksije, Brena koja je istovremeno Brena uspeha, ali i velike tuge”, dodaje Pelevićeva.

Na sceni dobre glumice. Najbolja – Jasna Đuričić koja i u konfuziji u redovima, postiže go i dobija aplauze, zaslužene. Posle predstave komentari da su nedostajale preciznija dramaturgija i konkretna režija, sa druge strane, da predstava ima potencijale, jer pokreće pitanja položaja žene, gej populacije, sudbine miliona onih koji su zbog ratova i tranzicije izgubili snove.

“Ona je na vrhuncu svoje karijere otpevala i dan danas kaže da je Jugoslovenka. Kada se bavimo jugoslovenstvom šta znači biti Jugosloven i kako pričamo o tom jedinstvu kada se završilo u ratu”, ističe Vladimir Aleksić, koautor koncepta i reditelj predstave.

“Dirljiva predstava” izjavila je, između ostalog, Fahreta Jahić, odmah posle premijere, na sceni i u zapećak stavila autore i tako posle predstave o njoj napravila svoju.

Izvor: rts.rs