Libijske snage greškom oborili američku bespilotnu letilicu

Libijske snage koje pokušavaju da zauzmu Tripoli oborile su greškom iznad glavnog grada američku bespilotnu letilicu, saopštili su danas zvaničnici.

Američka vojska je objavila da je izgubila u četvrtak bespilotnu letilicu prilikom procenjivanja bezbednosne situacije i praćenja aktivnosti ekstremista.

Komanda američkih snaga u Africi nije saopštila detalje, navodeći samo da je u toku istraga, prenosi AP.

Samoproglašena Libijska nacionalna armija (LNA), koju predvodi general Halifa Hifter, pokrenuo je u aprilu ofanzivu za osvajanje Tripolija nakon što su prethodnih godina od Islamske države zauzeli veći deo istočnog dela Libije.

Libija je sada podeljena na vladu na istoku koja se priklonila Hifteru i na onu u Tripoliju na zapadu, koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Zvaničnik LNA rekao je da su pomešali američku bespilotnu letilicu sa dronom turske proizvodnje koju koristi snage priklonjene vladi u Tripoliju.

Pripadnici LNA su nedavno oborili i italijansku bespilotnu letilicu jugoistočno od Tripolija.

LNA je uputila izvinjenje zbog obaranja američke bespilotne letilice i pristala da sa, kako je kazao zvaničnik tih snaga, Amerikancima koordiniše operacije iznad Tripolija i okolnim oblastima da bi se sličini incidenti izbegli.

Izvor: Vijesti.me