Lideri G7 poslednjeg dana samita razgovaraju o klimi

Lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta G7 danas će u Kornvolu, poslednjeg dana samita, razgovarati o borbi protiv klimatskih promena.

“Zaštita naše planete je najvažnija stvar koju možemo da uradimo kao lideri. Postoji direktna veza izmedju smanjenja emisija (gasova sa efektom staklene bašte), obnavljanja prirode, stvaranja radnih mesta i obezbedjivanja dugoročnog ekonomskog rasta”, izjavio je britanski premijer Boris Džonson (Johnson) koji je domaćin samita G7.

Lideri bi danas trebalo da ponove svoju posvećenost smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine i ukidanju državne pomoći elektranama na ugalj ove godine.

Na samitu je u subotu predstavljen infrastrukturni plan za zemlje u razvoju koji bi trebalo da konkuriše kineskoj inicijativi “Pojas i put” vrednoj nekoliko hiljada milijardi dolara.

Lideri G7 izrazili su nadu da će plan poznat kao inicijativa “Izgradimo bolji svet” (Build Back Better World) ponuditi transparentno partnerstvo i finansijsku pomoć do 2035. godine za zemlje u razvoju.

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) koji učestvuje na samitu G7 i nalazi se u prvoj poseti Evropi, danas će se sastati sa britanskom kraljicom Elizabetom Drugom (Elizabeth) u dvorcu Vindzor.

G7 čine SAD, Kanada, Japan, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija.

Izvor: beta.rs