Ljute papričice pomažu u snižavanju krvnog pritiska

Jedenje pikantne hrane, poput čili paprike, može pomoći u snižavanju visokog pritiska, pokazalo je istraživanje kineskih naučnika, koji napominju i da se u područjima u kojima se jede dosta čilija hipertenzija ređe pojavljuje.

Naučnici su ustanovili da sastojak paprike koji joj daje ljutinu – kapsaicin – opušta krvne žile. Pacovi sa visokim pritiskom koji su hranjeni namirnicama bogatim kapsaicinom na kraju su imali niži pritisak, pokazala je studija Trećeg vojnog medicinskog univerziteta u Kini, objavljena u časopisu Cell Metabolism.

Sastojci deluju tako da aktiviraju receptore u ćelijama krvnih žila. To dovodi do povećane proizvodnje nitričnog oksida, molekula koja štiti krvne žile od upala i oštećenja.

Ovo nije prva studija koja je proučavala vezu između kapsaicina i nižeg krvnog pritiska, ali pređašnje su se fokusirale na kratkotrajno izlaganje, a ne na dugotrajnu terapiju.

Koliko je čili paprika potrebno pojesti dnevno da bismo postigli željeni učinak? Naučnici kažu da za to trebaju provesti dodatna istraživanja na ljudima.

Profesor Zhiming Zhu, voditelj istraživanja, napominje da visok pritisak ima više od 20 posto stanovnika severozapadne Kine, za razliku od 10 do 14 posto u jugozapadnom delu zemlje, u kojem ljudi jedu dosta ljute hrane.

Izvor: opusteno.rs