Logističari terorista napustili Ameriku pre 11. septembra

Federalni istražni biro (FBI) objavio je do sada tajni dokument o vezi saudijskih državljana i dvojice otmičara koji su učestvovali u napadima 9. septembra 2001. godine. Porodice ubijenih dugo su tražile da FBI objavi dokumente, tvrdeći da su saudijski zvaničnici unapred znali detalje o napadima, ali nisu pokušali da ih spreče.

U dokumentu se ne navodi da je saudijska vlada na bilo koji način bila umešana u planiranje napada. Inače, petnaestorica od 19 otmičara bili su Saudijci.

Uoči objavljivanja dokumenta ambasada Kraljevine Saudijske Arabije u Vašingtonu pozdravila je deklasifikaciju dokumenata i još jednom demantovala bilo kakvu povezanost kraljevine s otmičarima. Tvrdnje o povezanosti opisuju kao „lažne i zlonamerne”.

Dokumenti su objavljeni na 20. godišnjicu najsmrtonosnijeg napada na tlu Sjedinjenih Američkih Država, u kojem je poginulo skoro tri hiljade ljudi.

Ovo je prvi od nekolicine do sada tajnih dokumenata koji bi trebalo da budu objavljeni, javlja Bi-Bi-Si.

Porodice pojedinih žrtava zahtevale su od američkog predsednika Džoa Bajdena da deklasifikuje dokumente i poručivale da Bajden ne bi trebalo da prisustvuje ceremonijama obeležavanja 20. godišnjice napada ako nije spreman da skine oznaku tajno sa dokumenata.

Predsednik SAD je prošle nedelje naredio ponovni pregled dokumenata i tražio od nadležnih da u narednih šest meseci objave sve što mogu. Godinama se spekuliše o umešanosti Saudijaca u planiranje napada s obzirom na to da je najveći broj otmičara bio saudijskog porekla, ali i imajući u vidu saudijsko poreklo vođe Al Kaide Osame bin Ladena. Međutim, u dokumentima nema dokaza o umešanosti saudijske vlade ili visokih zvaničnika.

Objavljeni dokument na 16 strana sadrži segmente koji su i dalje tajni. Nastao je na osnovu intervjua sa izvorom čiji se identitet i dalje štiti i opisuje kontakte Saudijaca i dvojice otmičara aviona, Navafa al Hazmija i Halida al Midhara.

Otmičari su u SAD stigli 2000. godine, pretvarajući se da su studenti. Dokument otkriva da su logističku podršku dobijali od Omara al Bajomija, za kog svedoci kažu da je bio čest posetilac saudijskog konzulata u Los Anđelesu, iako je u to vreme bio student.

Gospodin Bajomi je, svedoci su rekli, imao „povlašćen status” u konzulatu.

„Bajomi je Hazmiju i Midharu asistirao, pomažući s prevodima, transportom, traženjem mesta prebivališta i finansijama”, navodi se u objavljenom dokumentu.

Precizira se i da je postojala veza između dvojice otmičara i Fahada al Tumaira, konzervativnog imama Džamije kralja Fahada u Los Anđelesu. Izvori su imama opisali kao verskog zvaničnika „ekstremnih verovanja”.

I Bajomi i Tumair su napustili Ameriku nekoliko nedelja pre napada 11. septembra, navodi novinska agencija AP.

Nekoliko visokih saudijskih zvaničnika ispitano je prošlog meseca u procesu koji su pokrenuli advokati angažovani od strane porodica nekoliko poginulih u napadima.

Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija godinama su saveznici, iako je odnos u pojedinim situacijama bio težak.

Dok je bivši predsednik Donald Tramp radio na osnaživanju odnosa, sadašnji predsednik Bajden osuđivao je Saudijsku Arabiju zbog ubistva novinara Džamala Kašogija u Turskoj. Međutim, novinar Bi-Bi-Sija Frenk Gardner smatra da je Bajden od tada omekšao stav prema najmoćnijem čoveku u Saudijskoj Arabiji, princu Muhamedu bin Salmanu, kao rezultat teške realnosti koja zahteva savezništvo.

Izvor: politika.rs