Lukašenko: Blickrig protiv Belorusije je propao

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da nije uspeo „blickrig” stranih sila protiv njegove zemlje, misleći na masovne proteste iz 2020. godine, javlja AFP.

„Belorusija je pretrpela najsuroviji napad spolja. Ali, blickrig je propao”, rekao je Lukašenko, ocenjujući da su protesti desetina hiljada Belorusa rezultat zapadne zavere.

Beloruski predsednik je obećao da će na panbeloruskoj narodnoj skupštini predstaviti institucionalne i ustavne reforme i pozvao delegate da „razmisle o tome”.

„Moramo pažljivo proučiti pitanja razvoja društva, ulogu građana u političkom životu zemlje i razmisliti o mogućnosti korigovanja osnovnog zakona”, rekao je Lukašenko.

Tom skupu prisustvuje 2.700 njegovih pristalica i nijedan opozicioni predstavnik. „Jednog dana ćete izabrati drugog Lukašenka ili nekog drugog”, rekao je.

Lukašenko je na čelu Belorusije od 1994. godine. On se suočio sa masovnim protestima nakon reizbora u avgustu prošle godine. Te izbore ne priznaju ni opozicija niti zapadne zemlje, prenosi Beta.

Izvor: politika.rs