Lukašenko “igra ping-pong” sa EU i izbeglicama

Premijeri Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije pozvali su predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da prestane da destabilizuje susede prilivom izbeglica.

Naime, oni smatraju da migranti preko Belorusije pokušavaju da dođu do granice Evropske unije. Poljska i Baltičke zemlje sprečavaju ih da uđu, a Belorusija ne prima migrante nazad.

Posle video-konferencije četvoro premijera u subotu, danas su predsednici vlada ta četiri suseda Belorusije objavili saopštenje u kome optužuju Belorusiju da planski i sistematski organizuje i izaziva izbegličku krizu na granicama njihovih zemalja, koje su i spoljne granice EU.

“Zloupotreba migranata s ciljem da se destabilizuju susedne zemlje predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava i kvalifikuje se kao hibridni napad protiv Litvanije, Letonije, Estonije i Poljske, a samim tim i protiv cele EU”, stoji u saopštenju premijera koje danas citiraju poljski mediji.

Na EU su premijeri apelovali da iskoristi ovu krizu i ponovo promisli kako da brani spoljašnje granice Unije i da blokira nove trase nelegalne migracije onoliko brzo koliko je to moguće.

Ujedinjenima nacijama, pre svega visokom komesaru UN za izbeglice i Savetu bezbednosti, premijeri Poljske i Baltičkih zemalja obratili su se sa zahtevom da hitno nateraju Belorusiju da poštuje svoje međunarodne obaveze i da na osnovu važećih ugovora o readmisiji počne ponovo da prima migrante koji nisu pušteni u EU a dolaze u EU iz Belorusije.

Poljska je pre nekoliko dana dovela vojsku na granicu sa Belorusijom da pomaže Graničnoj straži, postavlja na zelenoj granici novi plot od bodljikave žice, promenila je režim na toj granici i privremeno suspendovala prekogranični saobraćaj na nekoliko graničnih prelaza.

Poljske vlasti istovremeno ne puštaju danima poljske aktiviste iz humanitarnih organizacija, poslanike i senatore opozicije i advokate, koji bi mogli da u ime izbeglica na granici podnesu zahtev za azil u Poljskoj, da pomognu grupi od tridesetak izbeglica koji su već 15 dana zarobljeni na granici kod poljskog mesta Usnaž Gurni sa beloruske strane.

Umesto da ih primi Poljska je poslala u nedelju Belorusiji zvaničnu notu u kojoj nudi humanitarnu pomoć tim izbeglicama i traži dozvolu da poljski humanitarni konvoj uđe u Belorusiju i dođe do izbeglica koji su se našli zarobljeni između dva kordona – poljske i beloruske granične straže i vojske.

“Lopta je na strani Belorusije. Ako tim ljudima treba pomoć mi smo spremni da pomognemo Belorusiji jer oni su na njenoj teritoriji legalno”, kazao je danas pomoćnik šefa poljske diplomatije Marćin Pšidač.

Poljske aktiviste iz fondacije Spas koji pokušavaju danima da pomognu toj grupi izbeglica mahom iz Avganistana Pšidač je upozorio da je granica sa Belorusijom spoljašnja granica EU i da ne mogu kao što je to moguće na granicama sa Češkom ili Nemačkom da je slobodno prelaze i doturaju izbeglicama koje logoruju na granici humanitarnu pomoć.

Poljski ombudsman Marćin Vjoncek poslao je, međutim, danas pismo poljskom premijeru Mateušu Moravjeckom u kome ga je upozorio da to što poljska Granična straža i vojska sprečavaju izbeglice koje su se našle zarobljene između dve granice kod Usnaža Gurnog da podnesu zahtev za azil predstavlja kršenje Ženevske konvencije i međunarodnog prava od strane Poljske.

“Svaka osoba koja se pojavi na granici i saopšti da namerava da pređe granicu i zatraži azil mora da bude puštena u Poljsku bez obzira na to da li je prisustvo stranaca na granici posledica namenske politike beloruskih vlasti”, upozorio je poljski ombudsman.

Premijer Moravjecki ranije je kazao da ne bi ni bio problem da se u Poljsku pusti ta grupa ali da ako puste nju onda bi morali i sve ostale koji se pojave, a Belorusija odbija da prima natrag one kojima bi zahtev za azil u Poljskoj bio odbijen i Poljska bi uskoro bila preplavljena desetinama hiljada izbeglica koje nema kuda da vrati.

Izvor: b92.net