Lukašenko na otvaranju nuklearne elektrane: Istorijski trenutak za Belorusiju

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko otvorio je nuklearnu elektranu u Astravcu, kojoj su se usprotivile neke susedne zemlje zbog zabrinutosti oko bezbednosti.

Aleksandar Lukašenko je poručio da je nuklearna elektrana u Astravcu novi korak u budućnost, ka osiguravanju energetske bezbednosti države.Lukašenko na otvaranju nuklearne elektrane: Postaćemo nuklearna sila

“Ovo je istorijski trenutak. Zemlja će postati nuklearna sila”, rekao je Lukašenko u komentarima emitovanim na državnoj televiziji.

Nuklearnoj elektrani, koju je izgradila ruska državna kompanija Rosatom, a finansirala Moskva sa zajmom od 10 milijardi dolara u blizini grada Astraveca, u zapadnom regionu Hrodno, energično se suprotstavila Litvanija, čiji je glavni grad Vilnjus udaljen samo 50 kilometara od nje, preneo je Rojters.

Beloruski opozicionar Andrej Sanikov, koji je bio zatvoren nakon izborne trke protiv Lukašenka 2010. godine, napisao je na Tviteru da je nuklearna elektrana geopolitičko oružje za Lukašenka i Kremlj protiv Evropske unije i radioaktivna opasnost za Belorusiju i Evropu.

Izvor: rts.rs/TANJUG